Lounais-Häme

Suomalaiset ovat kuluttaneet osansa maapallon luonnonvaroista jo tänään: "Täysin kestämätöntä"

Suomalaisten ylikulutuspäivä on tänä vuonna perjantai 5. huhtikuuta. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa.
Turvetuotanto on yksi suomalaista ylikulutusta selittävä tekijä. Kuva: Pentti Vuosaari / arkisto
Turvetuotanto on yksi suomalaista ylikulutusta selittävä tekijä. Kuva: Pentti Vuosaari / arkisto

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan suomalaiset ovat kuluttaneet laskennallisen osansa maapallon luonnonvaroista tänään.

Maailmanlaajuinen ylikulutuspäivä on osunut viime vuosina elokuulle, joten suomalaiset saavuttavat kriittisen rajan neljä kuukautta globaalia päivää aikaisemmin.

Ylikulutuspäivänä luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisista polttoaineista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Vaikutukset näkyvät kehittyvissä maissa

WWF:n pääsihteerin Liisa Rohwederin mielestä suomalainen ylikulutus on luonnon kannalta täysin kestämätöntä. Koko loppuvuoden suomalaiset elävät ikään kuin velaksi luonnolta.

– Meidän ylikulutuksemme vaikutukset näkyvät erityisesti kehittyvissä maissa. Niissä luonnon monimuotoisuus köyhtyy hälyttävää tahtia, Rohweder toteaa.

– Tarvitsemme päättäjiltä nyt selkärankaa tehdä pikaisia päätöksiä, jotta ylikulutuksemme saadaan laskettua kestävälle tasolle.

Ylikulutus ei ole vähentynyt 2000-luvulla

Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa kattamaan luonnonvarojen kulutuksen. Suurimmat syyt ylikulutukseemme ovat WWF:n mukaan energiantuotanto, liikenne ja ruuanlaitto.

– Kestävän kehityksen puheista huolimatta ylikulutusta ei ole pystytty vähentämään 2000-luvun aikana, sanoo WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

– Luonnonvarojen ylikulutus on yhteiskuntamme perimmäinen kestävyysvaje. Poliitikkojen pitäisi ratkaista tämä vaje aikailematta ja puuttua ympäristölle haitalliseen toimintaan.

Nikulan mukaan pelkästään tänä vuonna Suomen budjetissa on ympäristölle haitallisia tukia 3,5 miljardin euron edestä.

Keskenään vertailukelpoiset Suomen ylikulutuspäivät ovat olleet viime vuosina 13. huhtikuuta 2015, 7. huhtikuuta 2016, 11. huhtikuuta 2017 ja 13. huhtikuuta 2018 sekä tänä vuonna 5. huhtikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic