Lounais-Häme

Suomalaiset pitävät lukemisesta, mutta ostavat vähemmän painettuja kirjoja

Kirjallisuutta kulutetaan enenevissä määrin muilla tavoin kuin perinteistä painettua kirjaa lukemalla. Kuva: Riku Hasari
Kirjallisuutta kulutetaan enenevissä määrin muilla tavoin kuin perinteistä painettua kirjaa lukemalla. Kuva: Riku Hasari

Suomalaiset ostivat viime vuonna noin 18 miljoonaa painettua kirjaa, mikä on kolme miljoonaa kappaletta vähemmän kuin vuonna 2013, selviää Kirjakauppaliiton ja Kustannusyhdistyksen teettämästä tutkimuksesta.

Myös painettuja kirjoja ostaneiden osuus tutkimukseen vastanneista on laskenut. Viime vuoden aikana kirjoja oli ostanut 73 prosenttia vastanneista. Vielä vuonna 2013 osuus oli viisi prosenttiyksikköä suurempi.

 

Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho arvioi tiedotteessa, että lukijamäärän laskusta huolimatta sähkökirjojen ja kuukausimaksulla äänikirjoja tarjoavien pilvipalveluiden voimakas markkinointi on tuonut kirjallisuudelle uusia kuluttajia.

Vastanneista kuusi prosenttia kertoi maksaneensa pilvilukemiston käyttämisestä vuonna 2018. Yksittäisiä äänikirjoja ostaneiden osuus on tosin laskenut viiden vuoden takaisesta kuudesta prosentista neljään prosenttiin.

Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Sen toteutti Taloustutkimus verkkokyselynä, johon vastasi 847 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 3,5 prosenttiyksikköä. Suomi lukee -tutkimusta on tehty viiden vuoden välein 1990-luvun puolivälistä lähtien.

 

Luitko tämän: “Kirjat ja lukeminen on yhtä kuin kieli” – Arja Kanerva kannustaa lapsiperheitä kirjan ääreen

 

Enemmän kuin kahdeksan kirjaa ostaneiden osuus vastanneista laski viidessä vuodessa 21 prosentista 15 prosenttiin, kun taas kirjoja ostamattomien osuus nousi 21 prosentista 26:een.

Painettuja kirjoja ostanut käytti niihin rahaa keskimäärin 136 euroa vuonna 2008, 112 euroa vuonna 2013 ja 121 euroa vuonna 2018.

Ostetun kirjan keskihinta viime vuonna oli 20 prosenttia korkeampi kuin viisi vuotta aiemmin. Hinta vaikutti tutkimuksen mukaan kaikissa viiteryhmissä ja kaikissa kirjallisuuslajeissa merkittävästi ostopäätökseen. Vaikka rahaa käytettiin viime vuonna enemmän kuin 2013, sillä saattoi ostaa vähemmän kirjoja. Tämä selittänee ainakin osaksi sen, että kahdeksan kirjaa ostaneiden osuus tutkimusjoukosta aleni.

 

Lue myös: Sanomalehtiviikko: Miksei lukeminen kiinnosta lapsia ja nuoria? – Asiantuntijat eli lapset itse vastaavat ja antavat lukuvinkkejä

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic