Lounais-Häme

Suomalaiset pitävät tulojen ja menojen hallintaa tärkeimpänä taloustaitona – Sijoittamista ei pidetä tärkeänä

Suomalaisten mielestä oman talouden hallinta ja säästäväisyys nousevat taloustaitojen kärkeen.

Lähitapiolan teettämän ja Kantar TNS:n toteuttaman kyselyn perusteella suomalaisten ylivoimaisesti tärkein taloustaito on omien menojen ja tulojen hallinta. Yli tuhannesta kyselyyn vastanneesta peräti 81 prosenttia piti taitoa tärkeimpänä. Taito oli tärkein sekä miehille että naisille.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaron mielestä menojen ja tulojen tasapaino pitävät sisällään pari tärkeää huolellisen taloudenpidon periaatetta: budjettirajoitteen ja tarvehierarkian.

– Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot. Tasapaino tehdään varmimmin ja nopeimmin menopuolella. Mutta tulopuoltakin voi säätää: koulutus, yrittäjyys, määrätietoinen työ ja ponnistelu palkitsevat pidemmän päälle.

 

Oman talouden tasapainon hallinta edellyttää, että oppii ennakoimaan tasapainoa.

Elämän yllättäviin kuluihin kuten auton rikkoutumiseen pitäisi osata varautua säästämällä. Samaa ennakointia edellyttävät elämän isot muutokset, kuten eläkkeelle jääminen, lapsen saaminen, sairastuminen, työttömyys tai avioero. Kaikki nämä isot muutokset voivat suistaa oman talouden epätasapainoon.

Toiseksi tärkeimpänä taloustaitona suomalaiset pitivät harkittua kulutuskäyttäytymistä. Kolmanneksi tärkein taito suomalaisten mielestä on rahan arvon ymmärtäminen.

 

Yllättävää on, että suomalaisten mielestä sijoittaminen jää taloustaitojen häntäpäähän.

Vastaajista vain 17 prosenttia piti sijoittamista tärkeänä taloustaitona.

Miesten ja naisten välillä mielipide-erot ovat suuret: kyselyyn vastanneista miehistä 21 prosenttia piti sijoittamista tärkeänä taloustaitona, kun naisvastaajista taito oli tärkeä vain 13 prosentille.

Sen sijaan säästäminen oli kyselyn neljänneksi tärkein taito. Taito oli yhtä keskeisessä asemassa sekä miehillä että naisilla.

– Suomalainen säästää useimmiten pankkitilille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että inflaatio syö tilisäästöjen ostovoimaa, Nummiaro sanoo.

 

Kyselyn mukaan suomalaisten mielestä tärkeimmät taloustaidot liittyvät enemmän oman talouden hallintaan kuin yleisen talouskehityksen ymmärtämiseen.

Talouden tai rahaliikkeiden ymmärtäminen ja medialukutaito talouden teemoissa olivat suomalaisten taloustaitojen häntäpäässä.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic