Lounais-Häme

Suomalaiset rynnivät masennukseen pureutuvalle verkkokurssille – Apua tarjolla maksuttomasti

Rikosseuraamuslaitos pohtii kurssin hyödyntämistä asiakkaidensa tarpeisiin.
Masennus kuin ikisade? -verkkokurssi on maksuton, jatkuva ja kaikille avoin. Keväällä tarjolle on tulossa myös ryhmächat. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Masennus kuin ikisade? -verkkokurssi on maksuton, jatkuva ja kaikille avoin. Keväällä tarjolle on tulossa myös ryhmächat. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mielenterveyden keskusliiton tuottama ilmainen ja kaikille avoin masennuksen kokemukseen pureutuva verkkokurssi on noussut nopeasti suosituksi. Tuhannen kurssilaisen raja ylittyi kahdessa viikossa.

Masennus kuin ikisade? -kurssi kertoo tekstein, kuvin, podcastein, videoin, musiikilla sekä testien, käytännön vinkkien ja tutkitun tiedon avulla, miltä masennus näyttää ja tuntuu siihen sairastuneen ihmisen ajatuksissa, tunteissa ja arjen kokemuksissa.

Verkkokurssin tekemisessä on ollut mukana 150 masennuksen itse sairastanutta ympäri Suomen. Kurssi avattiin verkossa 30. tammikuuta, ja kevään kuluessa tarjolle tulee myös ryhmächat.

Osallistujat ovat kertoneet kurssille hakeutumisen syyksi oman kokemuksen masennuksesta (42 %), halun laajentaa ammatillisia näkökulmia (31 %) tai läheisen masennuksen (17 %).

– Huomionarvoista on, että moni kurssilainen on ilmoittanut kaksi tai kolmekin syytä. Tämä kertoo arjen todellisuudesta. Moni on yhtä aikaa esimerkiksi sekä masennuksen parissa työskentelevä ammattilainen että itse sairastunut masennukseen, koulutus- ja kehittämiskoordinaattori Riitta Hämäläinen Mielenterveyden keskusliitosta toteaa.

Kurssilaisia on kaikista maakunnista ja yhteensä 131 kunnasta. Osallistujista lähes puolet on 18–40-vuotiaita, loput vanhempia. Vanhin osallistuja on 82-vuotias.

Kurssi palvelisi vankejakin

Mielenterveyden keskusliitto neuvottelee parhaillaan Rikosseuraamuslaitoksen kanssa kurssin avaamisesta vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden käyttöön.

– Kurssissa on kiinnostavaa se, että se toimii helposti saavutettavana itseapuna mielialaongelmiin, jotka ovat varsin yleisiä asiakasryhmällämme, projektipäällikkö Pia Puolakka Älykäs vankila -hankkeesta toteaa.

Rikosseuraamuslaitoksella on myös meneillään sähköisen asioinnin ja digipalvelujen kehittämisen projekti, jonka puitteissa kurssin mahdollisuuksia haluttaisiin vähintäänkin testata. Rikosseuraamuslaitos aikoo neuvotella asian tiimoilta myös yhteistyöstä Vankiterveydenhuollon kanssa.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic