Lounais-Häme

Suomalaiset testamenttaisivat mieluiten sairauden hoitoon tai lapsille – Kiinnostus testamenttilahjoituksiin kasvaa

Kuva: kuvakaappaus
Kuva: kuvakaappaus

Kansainvälisen testamenttilahjoittamisen päivänä perjantaina halutaan muistuttaa, että testamentissaan voi ohjata perintöä hyväntekeväisyyteen.

Testamenttilahjoittaminen on useissa maissa hyvin yleistä. Kiinnostus testamentilla lahjoittamiseen on kasvussa myös Suomessa.Järjestöille osoitettujen perintöjen taustalla on halu tukea itselle tärkeitä asioita.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on tehnyt testamentin tai harkinnut sen tekemistä.

Heistä yhdeksän prosenttia haluaisi edistää arvojensa mukaista toimintaa laatimalla testamentin, jossa edunsaajana on jokin järjestö tai järjestöjä.

– Lahjoittajat haluavat tukea samankaltaista toimintaa kuin mitä suomalaiset tukevat elinaikanaankin. On ilahduttavaa, että yli 380 000 suomalaista on kiinnostunut kirjaamaan järjestön perintönsä edunsaajaksi, kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Muistatko tämän:  Tammela ja Jokioinen jakavat ikäihmisille liukuesteitä – kerran kaatunut suosittelee lämpimästi

Myös luonnonsuojelu kiinnostaa

Kiinnostavimmat kohteet ovat sairauksien hoito ja terveyden edistäminen (25 %), lasten ja nuorten hyvinvointi kotimaassa (23 %) sekä luonnonsuojelu (21 %).

Myös vanhusten hyvinvointi kotimaassa (18 %), tiede ja koulutus (17 %) sekä eläinten hyvinvointi (17 %) ovat mieluisia testamenttilahjoittamisen kohteita.

Testamentit edustavat joissain maissa jopa 20–30 prosenttia hyväntekeväisyystyön rahoituksesta.

– Suomessa järjestöjen rahoituksesta noin alle viisi prosenttia katetaan testamenttilahjoituksilla, mutta määrä on kasvussa. Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa perintöveroa, mikä voi olla osa testamenttiin liittyvää verosuunnittelua, Tornikoski jatkaa.

Testamentin ovat useimmiten tehneet yli 65-vuotiaat, korkeasti koulutetut ja eläkeläiset. Erityisesti alle 35-vuotiaat ja naiset ovat kiinnostuneita omien arvojen mukaisesta testamenttilahjoittamisesta.

Entä muistatko tämän: Vainajan varoilla nuorille lisää kulttuuririentoja

Kampanjassa 22 yhteisöä

IRO Research oy toteutti syyskuussa 2019 tutkimuksen testamentin tekemisestä. Tutkimus toteutettiin Hyvä testamentti -kampanjan toimeksiannosta haastattelututkimuksena ja siihen vastasi 1000 suomalaista.

Hyvä testamentti -kampanjassa on mukana 22 yleishyödyllistä yhteisöä, jotka edustavat laajasti erilaisia hyväntekeväisyyskohteita: Aivoliitto, Amnesty International, Helsingin ensikoti, Fida International, Greenpeace, Herättäjä-Yhdistys, Kansanlähetys, Kuurojen Liitto, Lastenklinikoiden Kummit ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Patmos Lähetyssäätiö, Pidä Saaristo Siistinä ry, Plan International Suomi, Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS, SOS-Lapsikylä, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Lähetysseura, Suomen Meripelastusseura, Suomen Pipliaseura, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Sydänliitto ja WWF (Maailman luonnonsäätiö).

Kaikki järjestöt ovat Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n jäseniä. FL

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic