Lounais-Häme Forssan seutu

Suomalaiset tuomitsevat rattijuopumuksen ja ajavat silti humalassa – "Osalla kyse piittaamattomuudesta"

Joka kymmenes suomalainen kertoo tarttuneensa viimeisen kuukauden sisään rattiin alkoholin juomisen jälkeen.
Suomalaiset tuomitsevat rattijuopumuksen, mutta moni tarttuu silti rattiin viinilasillisen tai oluttuopillisen jälkeen. Kuva: Leena Mörsky
Suomalaiset tuomitsevat rattijuopumuksen, mutta moni tarttuu silti rattiin viinilasillisen tai oluttuopillisen jälkeen. Kuva: Leena Mörsky

– Suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat todella tiukat. Päihteitä ei hyväksytä liikenteeseen, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.

Tämän todistaa laaja eurooppalainen vertailu, jonka perusteella suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat maanosan tiukimpia.

Laajassa kansainvälisessä kyselyssä kartoitettiin eri maiden tienkäyttäjien asenteita ja kokemuksia liikenteestä. Kyselyssä vastaajia pyydettiin muun muassa arvioimaan, kuinka hyväksyttävää tämän kotimaassa on lähteä ajamaan autoa humaltuneena yli rattijuopumusrajan.

Yli 99 prosenttia suomalaisista arvioi tämän täysin tuomittavaksi.

 

Lue myös: SAK: Alkoholin käyttöön liittyvät ongelmat yhä yleisiä monilla työpaikoilla

 

Silti selvästi useampi kuin alle prosentti suomalaisista on tarttunut rattiin päihtyneenä.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista lähes joka kymmenes on lähtenyt vähintään kerran viimeisen 30 päivän aikana ajamaan, vaikka on nauttinut alkoholia. Neljä prosenttia kertoo ajaneensa, vaikka on uskonut rattijuopumusrajan ylittyneen. Suomalaisista 13 prosenttia kertoo ajaneensa sen jälkeen, kun on ottanut lääkettä, jolla varoitetaan olevan vaikutuksia ajokykyyn.

– Luvut kuulostavat aika hurjilta. Tälläkin viikolla on ollut puhallusratsioita, eivätkä luvut ainakaan niissä ole konkretisoituneet, rikosylikonstaapeli Jari Suominen Forssan poliisista sanoo.

Suomessa poliisi ottaa kiinni vuosittain lähes 20 000 rattijuoppoa. Huumeiden osuus rattijuopumustapauksissa on kasvussa. Forssan seudulla huumekuskeja jää kiinni jopa enemmän kuin rattijuoppoja.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 tieliikenteen päihdeonnettomuuksissa kuoli 61 ja loukkaantui 661 ihmistä.

Heiskasen mukaan moni kiinnijääneistä rattijuopoista on uusijoita, joilla on usein myös päihdeongelma.

Suominen toteaa, että hänen kuulustelemien rattijuoppojen joukossa toistuu usein muutama selitys.

– Osalla humalatila on vain ollut niin kova. Yleinen selitys on se, että “oletin olevani ajokunnossa”. Osalla kyse on silkasta piittaamattomuudesta, Suominen sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat