Lounais-Häme

Suomalaisilta kysytään huumeiden käytöstä – mitä, miten ja kuinka paljon käytetään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) käynnisti perjantaina Suomen osalta kyselyn siitä, mitä huumeita suomalaiset käyttävät. Kyselyyn haetaan nimettömiä vastauksia yli 18-vuotiailta, jotka ovat käyttäneet huumeita viimeisen vuoden aikana.

THL korostaa, että vastaukset käsitellään luottamuksellisesti ja vastaajien nimiä tai tunnistetietoja ei kerätä.

Kyselyllä halutaan kerätä tietoa erityisesti huumepolitiikan kehittämistä varten.

-Tarkoitus on arvioida huumemarkkinoita, ja saada niistä täydentävää tietoa. Kysymme käyttötapoja, mitä huumeita käytetään, millaisia määriä ja niiden ostotapoja. Kyselyn perusteella ei voida yleistää, kuinka paljon Suomessa yhteensä käytetään huumeita, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Sanna Rönkä.

Samaa kyselyä tehdään 14:ssä muussakin Euroopan maassa. Hanketta vetää Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EMCDDA).

-Suomi on viimeisten joukossa laittamassa kyselyä liikkeelle. Muualla Euroopassa on saatu jo kymmeniä tuhansia vastauksia. Avoin kysely vaikuttaa toimivan, Rönkä toteaa.

Rönkä kertoo, että väestökyselyillä ei tavoiteta kovin paljon huumeiden käyttäjiä, joten kohdennettu kysely voi tuottaa lisää täydentävää tietoa.

-Lisäksi hoidossa olevilta käyttäjiltä saadaan vain tietyn tyyppistä tietoa. Tässä myös testataan nettikyselyn toimivuutta.

Kyselyn tuloksia on odotettavissa vuoden 2019 puolella.

Kyselyyn voi vastata täällä kuuden viikon ajan: https://drugusersurvey.limequery.com/index.php/873118/lang-fi

 

Uusimmat

Fingerpori

comic