Lounais-Häme

Suomalaislasten viikkorahat Pohjoismaiden korkeimmat – Ruotsissa opetetaan säästämistä, Suomessa korostetaan työnteon tärkeyttä

Taskuraha maksetaan Suomessa yleisimmin käteisenä
Kuva: Susanna Kinnari
Kuva: Susanna Kinnari

Suomalaislapset saavat vanhemmiltaan viikko- tai kuukausirahaa enemmän kuin lapset muissa Pohjoismaissa. Tieto käy ilmi Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta.

8–14-vuotiaat suomalaislapset saavat rahaa kuukaudessa noin 27,60 euroa . Pienimmät kuukausirahat ovat Ruotsissa, jossa lapset saavat kuukaudessa keskimäärin vajaat 22 euroa.

Kun maan hintataso otetaan huomioon ja vertaillaan viikkorahojen ostovoimaa, pienimpien taskurahojen maaksi putoaa Tanska. Suomi pysyy tässäkin vertailussa ykkösenä.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist pitää tulosta yllättävänä, sillä Suomessa ansiotaso on keskimäärin muita Pohjoismaita matalampi.

– Asiaa selittää osittain se, että suomalaiset lapset alkavat saada viikkorahaa keskimäärin vasta lähes kymmenvuotiaana, kun muissa Pohjoismaissa viikkorahaa aletaan maksaa aiemmin. Vanhemmille lapsille maksettavat kuukausirahat taas ovat keskimäärin suurempia kaikissa maissa, Appelqvist toteaa tiedotteessa.

Luitko tämän: Lapsista tuli rahastosäästäjiä – Myös monelle vauvalle avataan arvo-osuustili

Viikkoraha annetaan käteisenä

Syyt viikkorahojen maksamiseen eroavat maittain. Suomessa enemmistö vanhemmista haluaa opettaa viikkorahan avulla lapsensa tekemään työtä rahan eteen. Ruotsalaisista vanhemmista näin ajattelee vain neljännes. Ruotsissa lapselle korostetaan säästämisen merkitystä.

– Erot Suomen ja Ruotsin välillä ovat niin suuret, että se kertoo selvästä kulttuurierosta. Suomalaisille työnteon merkitys iskostetaan jo lapsena, Appelqvist toteaa.

Kyselyn perusteella digitalisaatio on suomalaisissa viikkorahoissa edennyt muita Pohjoismaita hitaammin. Suomessa käteinen on yleisin tapa maksaa rahaa lapselle.

Kysely tehtiin tammi-helmikuussa YouGovin nettipaneelissa. Siihen vastasi noin 3  500 pohjoismaalaista vanhempaa, jolla on 8–14-vuotias lapsi.

Uusimmat

Fingerpori

comic