Lounais-Häme

Suomalaisnuoret huolettomia salasanojensa kanssa – Silti ruotsalaisia tarkempia

Kuva: Tapio Tuomela

Pohjoismaalaiset nuoret ovat melko huolettomia verkkopalveluiden salasanojensa kanssa, paljastaa Tiedon Tietoturvabarometri.

Suomalaisista 18–29-vuotiaista 24 prosenttia ei vaihda koskaan salasanaansa usein käyttämissään verkkopalveluissa. 65 prosenttia käyttää samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä verkkopalvelussa, ja 18 prosenttia käyttää samaa salasanaa työssä ja yksityishenkilönä.

Ruotsissa lukemat ovat selvästi huonommat. Nuorista ruotsalaisista 57 prosenttia ei koskaan vaihda salasanaansa, ja jopa 84 prosenttia käyttää samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä verkkopalvelussa. Lisäksi 24 prosenttia käyttää samaa salasanaa työssä ja yksityishenkilönä.

Yleisesti ottaenkin suomalaiset ovat ruotsalaisia huolellisempia salasanojensa suhteen.

Kaikenikäisistä ruotsalaisista 70 prosenttia käyttää samaa salasanaa useammassa kuin yhdessä verkkopalvelussa, mutta suomalaisista näin tekee vain 51 prosenttia. Lisäksi ruotsalaisista 46 prosenttia ei koskaan vaihda salasanaansa usein käyttämissään verkkopalveluissa, suomalaisista sitä ei koskaan vaihda 27 prosenttia. Yleisesti ruotsalaisista 16 prosenttia käyttää samaa salasanaa työssä ja yksityishenkilönä, suomalaisista 12 prosenttia.

Huoleton suhtautuminen salasanoihin altistaa identiteettivarkauksille, jotka ovat Suomessakin kasvussa. Digitalisoituminen vaatii kuluttajilta ja kansalaisilta digitaalisia kansalaistaitoja yhtä lailla kuin palveluiden tarjoajilta vahvaa tietoturvaa ja -suojaa.

– Salasanat ovat nykyajan kultaa. Rikolliset hankkivat niitä verkossa, ja niitä ostetaan, myydään ja vaihdetaan, Tiedon tietoturvaliiketoiminnan johtaja Markus Melin toteaa.

– Näin digiaikana, kun kaikki liittyy kaikkeen, heikoin lenkki ratkaisee. Yksi heikko salasana, jota joku meistä käyttää kaikissa digipalveluissaan ja/tai väärässä paikassa, avaa pahimmillaan ovet tuhansien käyttäjien tileille ja tietoihin. Jokainen meistä on osaltaan vastuussa digipalveluiden luottamuksen nostamisesta.

Tiedon Tietoturvabarometri kerää Suomessa ja Ruotsissa kuluttajien näkemyksiä tietoturvasta ja -suojasta. Selvityksen toteuttivat Tiedon toimeksiannosta Kantar TNS Suomessa ja Sifo Ruotsissa lokakuussa 2018.

Vastaajien ikäjakauma oli 18–79, ja vastaajia oli kaikkiaan 2 107, joista Suomessa 1 105 ja Ruotsissa 1 002. FL

Vinkit salasanojen tietoturvaan

Vahva salasana. Vaihda salasanaa säännöllisesti, älä käytä samaa salasanaa useissa palveluissa. Useissa palveluissa on jo nykyisin järjestelmä, joka kertoo, kun salasana on riittävän turvallinen.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön. Verkkopalveluiden salasanoja ostetaan ja myydään pimeillä markkinoilla. Vaihtamalla salasanaa säännöllisesti ja käyttämällä kaksivaiheista tunnistautumista nostat kynnystä omien salasanojesi väärinkäyttöön.

Eri salasana joka palveluun. Hyödynnä salasanageneraattoreita, joiden avulla voit luoda monimutkaisia salasanoja. Älä käytä omaa tai perheenjäsenten syntymäaikaa tai muita itsellesi tärkeitä numeroita salasanoina. Salasanojen hallintaan on tarjolla useita sovelluksia joko erillisinä tai suoraan käyttöjärjestelmässä.

Eriytä siviiliminä työminästä myös salasanojen osalta. Älä käytä samoja salasanoja työsovelluksissa ja yksityishenkilönä käyttämissäsi palveluissa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

16.2.2020

Uusimmat