Suomalaispizza maistuu turskan ystäville - norjalaisyhtiö aikoo ostaa Kotipizzan

Helsinki
22.11.2018, 12:06

Talous

Kotipizzan osakkeiden arvo pomppasi 41 miljoonaa euroa norjalaisen monialayhtiön Orklan antaman ostotarjouksen jälkeen.
Julkisessa käteisostotarjouksessa yhtiö tarjoaa Kotipizzan omistajille jokaisesta osakkeesta 23 euroa, jolloin osakkeiden arvo on yhteensä 146 miljoonaa euroa.
Vielä eilen illalla yhden Kotipizzan osakkeen sai 16,6 eurolla, ja yhtiön osakkeiden arvo oli yhteensä noin 105 miljoonaa euroa. Ostotarjouksen julkistamisen jälkeen osakkeen pörssikurssi hyppäsi välittömästi Orklan tarjoaman 23 euron tuntumaan.

Suuria muutoksia ei odoteta

Kotipizzan hallitus on yksimielisesti päättänyt suositella ostotarjouksen hyväksymistä. Kauppa ei toteudu, jos Orkla saa haltuunsa alle 90 prosenttia osakkeista.
– Nämä kaksi yhtiötä sopivat strategisesti hyvin yhteen, ja niiden osaamiset täydentävät hyvin toisiaan. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että Orkla jakaa vastuullisuuteen ja kestävään toimintaan liittyvät painotuksemme ja sitoumuksemme. Luotamme siihen, että Kotipizzan tulevaisuus tulee olemaan turvallisissa käsissä, sanoo Kotipizzan hallituksen puheenjohtaja Kalle Ruuskanen tiedotteessa.
Tarjouksesta lähetetyn tiedotteen mukaan ostotarjouksen toteutumisen ei odoteta olennaisesti muuttavan Kotipizzan liiketoimintaa tai sen työntekijöiden ja franchising-yrittäjien asemaa.
Orklan tuotemerkkejä ovat muun muassa Abba, Ahti, Ekströms, Grandiosa, Oolannin ja Taffel. Konsernilla on Suomessa Pandan makeistehdas Vaajakoskella ja pakasteperunatuotteita sekä perunalastuja valmistava tehdas Haraldsbyssä.
Toukokuussa Orkla Suomi kertoi lakkauttavansa Ahti-silliä ja vihannessäilykkeitä valmistavan tehtaansa Turussa tämän vuoden loppuun mennessä.

Pizzakeisarin perintö jatkuu

Kotipizza-ketjun perusti pizzakeisarina tunnettu Rabbe Grönblom vuonna 1987. Hän avasi ensimmäisen pizzeriansa Vaasaan vuonna 1976. Viimeiset Kotipizza-omistuksensa Grönblom möi vuonna 2014, vuotta ennen kuolemaansa.
Viime vuonna ketjulla oli 266 Kotipizza-ravintolaa eri puolilla Suomea, ja niistä lähes kaikki olivat itsenäisten franchising-yrittäjien johtamia. Yhteensä ravintoloilla oli miltei 300 yrittäjää ja noin 1 700 työntekijää.
Grönblom perusti myös Omenahotellit ja RG Line -varustamon.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic