Lounais-Häme

Suomalaissammuttajat valmistautuvat huomisiin tositoimiin Keski-Ruotsissa - majoittuvat retkipatjoilla teltoissa

Tornio / Ljusdal
28.07.2018, 19:38

Kotimaa

Ruotsiin sammutusapuun lähteneet suomalaiset pelastajat valmistautuvat huomisaamuna alkaviin töihinsä. Joukkuetta johtava Ari Virtanen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että he ovat alkuillasta saapuneet tukikohtaansa Keski-Ruotsiin Gävleborgin lääniin, Ljusdalin kuntaan.
Virtanen odottaa tositoimiin pääsyä rauhallisin mielin. Tukikohtaa hän kuvailee hyvin suunnitelluksi ja toimivaksi. Yösijana pelastajille on retkipatjat teltassa.
Virtanen kertoo, että joukkue on saanut tehtäväkseen rakentaa rajoituslinjaa.
– Vedetään käytännössä letkua tuonne, hän täsmentää.
Tänään joukkueen ohjelmassa on majoittumisen lisäksi tarkempaa tutustumista tehtävään.
– Lähdemme vielä illalla tiedustelemaan sen alueen ja katsomaan, mitä meidän pitää tehdä. Sitten pannaan levolle, ja aamulla lähdetään töihin, Virtanen kertoo.
Joukkueeseen kuuluu Lapin, Oulu-Koillismaan ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksista yhteensä 26 pelastajaa sekä kolme tukiyksikön työntekijää, jotka vastaavat huollosta ja ylläpidosta.
Ruotsi hyväksyi Suomen avuntarjouksen torstaina.

Tehtävällä kestoa ainakin viikko

Kriisinhallintakeskuksen mukaan virka-aputehtävän kestoksi on alkuun päätetty viikko, mutta avun tarpeen mukaan sitä voidaan pidentää. Lisäväen lähettäminen ei myöskään ole pois suljettua.
– Alustava kesto on viikko, mutta totta kai seurataan tilannetta ja ollaan valmiudessa tukemaan jatkoakin, jos näyttää siltä, että tilanne niin vaatii. Varmasti ministeriöllä on kyky reagoida, jos tulee lisää avunpyyntöjä, sisäministeriön kriisinhallintakeskuksen valmiussuunnittelija Jukka Räsänen sanoo.
Laajuudessaan virka-aputehtävä on Räsäsen mukaan poikkeuksellinen. Viimeksi vastaavaa nähtiin vuonna 2005, jolloin virka-apua lähetettiin Etelä-Suomesta Viroon maastopalojen vuoksi.
– Pienimuotoisemmin tätä tapahtuu pohjoismaisen yhteistyön kautta lähes vuosittain, mutta tässä mittakaavassa kun miettii metsäpalojen laajuutta ja sitä, että Ruotsi on pyytänyt EU:n kautta apua, niin onhan tämä hyvin mittava ja harvinainen tilanne.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic