Lounais-Häme

Suomalaissarja Karppi on myyty maailmanlaajuisesti Netflixiin

Helsinki
01.08.2018, 14:48

Kulttuuri

Suomalainen sarja Karppi on myyty maailmanlaajuisesti Netflixiin. Dionysos Filmsin tuottama rikossarja tulee katsottavaksi palveluun useimmissa maissa 23. elokuuta. Sarjan kansainvälinen nimi on Deadwind.
Muutamissa maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa, julkaisu venyy ensi vuoteen, jolloin Karppi on katsottavissa Netflixissä kaikkialla maailmassa Kiinaa, Pohjois-Koreaa ja Syyriaa lukuun ottamatta.
Kauppa on laatuaan ensimmäinen. Aiemmin Netflixiin on myyty tuoreeltaan Sorjonen-sarja, mutta sopimus koski vain pariakymmentä maata.
– Tämä on hyvä signaali koko suomalaiselle tuotantoalalle: kaikki on mahdollista, sanoo Dionysos Filmsin tuottaja Riina Hyytiä.
Netflix on vakiinnuttanut asemansa sarjojen nettijakelun eli striimauksen ykköstoimijana.
Suomalainen sarja tai elokuva ei ole aiemmin saanut globaalia jakelua yhdeltä kaupalliselta toimijalta.
– Takana on pitkäjänteistä työtä, muistuttaa Hyytiä.
– Tällainen diili tulee yllätyksenä, mutta ei kuitenkaan. Se on kuin maailmanmestaruuskisoihin meno. Voittaminen on yllätys, mutta sitä mentiin hakemaan.
Karpin pääosassa on Pihla Viitala. Sarjaa oli mukana rahoittamassa Yle, jonka kanavilla ja alustoilla se ensiesitettiin Suomessa.
– Ylen vaikutus kansainvälistymiskehityksessä on tärkeä. Siellä tiedetään, että olemalla osa tätä voi saada itsekin enemmän. Se on suuri muutos ajattelussa.

Sarjoja isolla rahalla

Suomessa on ennennäkemätön sarjatuotantobuumi, jossa tähdätään maailmalle resursseja säästelemättä. Tulossa ovat esimerkiksi rauhanneuvottelijoista kertova Matila Röhr Productionsin tuottama The Peacemaker sekä Fire Monkeyn fantasiasävyinen sarja. Peacemakeria kuvataan useissa maissa, Fire Monkeyn sarjan pääostaja on Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Niissä jaksokohtaiset budjetit ovat Karppiin verrattuna jopa kolminkertaisia.
– Alamme on valtavassa kansainvälistymisen kierteessä, Hyytiä kuvailee.
Nimenomaan nettialustat ovat lisänneet laadukkaiden sarjojen kysyntää maailmalla. Netflix osti Karpin valmiina sarjana ranskalaiselta myyntiagentuurilta. Hyytiä kuvailee myyntivaihetta kutkuttavaksi. Ostajaehdokkaita riitti.
– Maailmanlaajuinen nettialusta tuntui parhaalta tarinamuodolle, jossa ratkaistaan rikosta. Julkaisutapa mahdollistaa esimerkiksi katsojien somekeskustelut, Hyytiä sanoo.
– Päätös ei ollut helppo, mutta koen, että rikossarja on osa ilmiötä nimeltä yhdessä katsominen. Suomenkielisyys ei ole enää este.
Hyytiä kuvailee käännösrumbaa massiiviseksi, mutta se kuului Netflixin tehtäviin. Suurille kielialueille Netflix on dubbauttanut sarjan.
– Netflixin äärellä toisaalta on myös se melko pieni osa maailman yleisöistä, joka nimenomaan arvostaa kansainvälisyyttä.

Jatko on auki

Netflixin kaltainen suuri toimija tiedottaa varsinaisesta julkaisusta vain vähän ennen kuin se tapahtuu. Kaupat kuitenkin tehtiin jo kuukausia sitten.
Karpin toinen kausi on tekeillä. Hyytiän mukaan se toteutetaan Netflix-kaupasta huolimatta samalla rahoituspohjalla kuin ensimmäinen.
– Katsotaan, miten ensimmäinen kausi maailmalla menestyy. Dionysos Filmsille kauppa myös merkitsee riman nousemista, tuottaja arvioi.
– Nyt mietimme tulevissa hankkeissamme kansainvälisyyskulmaa hyvin varhain. Koko prosessi nousee toiselle tasolle. Mutta kun onnistut yhdessä, saat luottoa, että onnistut uudelleenkin.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti