Lounais-Häme Forssa

Suomalaista musiikkia samban rytmeillä – "Musiikki peilaa yhteiskuntaa"

Brasiliasta Tammelaan muuttanut Hooper Santos haluaa ravistella suomalaisten musiikkikäsitystä.
Työpajan ohjaaja Hooper Santos soitti brasilialaista, kansainvälisestikin tunnettua musiikkia monikulttuurisessa työpajassa. Hänen haaveenaan on päästä yhdistelemään eri maiden rytmejä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joukko suomalaisia, syyrialaisia ja liettualaisia istuu Yhteisötalon sohvilla ja laulaa hyvää syntymäpää -laulua kukin omalla kielellään.

Laulu on ainoa, jonka ryhmäläiset tietävät kaikki varmasti tuntevansa.

Tutun laulun kuuleminen uudella kielellä, vaikkapa arabiaksi, herättää joukossa hilpeyttä. Osa alkaa tapailla kappaletta kitarallaan.

Ollaan Kulttuuriyhdistys Kuvion järjestämässä Multicultural Music Workshopissa eli monikulttuurisessa musiikkityöpajassa. Työpajan tavoitteena on yhdistää eri maista tulevat ihmiset ja rytmit.

On vasta ensimmäinen tapaamiskerta, ja osallistujat ovat vielä epävarmoja siitä, mitä tuleman pitää. Jotkut eivät ole koskaan soittaneet mitään soitinta. Toisia ujostuttaa.

Työpajaa ohjaavat brasilialaistaustainen Hooper Santos ja Kuvion kulttuurituottaja Minna Lehtola. He vakuuttavat, että työpajassa ei vaadita muusikon lahjoja, vaan ideana on hengailla ja jammailla yhdessä. Musiikki toimii keinona kohdata muita ihmisiä ja kulttuureita. Eikä sekään ole este, vaikka olisi musiikin ammattilainen. Kansainväliset vaikutteet voivat synnyttää uusia ideoita kenellä tahansa.

– Työpajassa on tavoitteena yhdistää vaikkapa suomalainen musiikki ja samban rytmit, Santos kuvaa.

Yhdessä jammailu on tyypillistä monissa eri maissa. Esimerkiksi Brasiliassa ystäväporukat kokoontuvat yhdessä soittelemaan niitä näitä. Tärkeintä on pitää hauskaa ja oppia muilta. Kun jokainen soittaa jotain omaa, syntyy luovia yhdistelmiä.

– Ajatuksena on tuoda vähän samankaltaista ajattelua myös Suomeen, Santos sanoo englanniksi.

Santosin mukaan suomalaiset ovat tottuneet pitämään musiikkigenret visusti erossa toisistaan. Jos soitetaan tangoa, niin se on sitten puhdasta tangoa. Työpajassa ravistellaan tuttuja käytäntöjä ja otetaan musiikki rennoin rantein.

Santos haluaa omalta osaltaan tuoda työpajaan brasilialaisen musiikkikäsityksen: eri tyylejä ja rytmejä voi vapaasti yhdistellä. Hän on valmis soittamaan myös kotimaansa musiikkia, kuten sambaa, brasilian resquedoa, bossa novaa ja frevoa.

Santos toivoo, että myös muut osallistujat esittäisivät omalle maalleen tyypillistä musiikkia.

– Yhteiskunnista voi oppia paljon musiikin kautta, Santos sanoo ja nostaa pöydältä pasuunansa.

Hän soittaa otteita tunnetuimmista brasilialaisista kappaleista. Yksi niistä on tietenkin Ipaneman tyttö. FL

Multicultural Music Workshop järjestään seuraavan kerran Yhteisötalolla tiistaina 26. maaliskuuta kello 16. Työpajan kieli on pääosin englanti, mutta suomellakin pärjää. Työpajaan otetaan vastaan uusia osallistujia.

 

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic