Lounais-Häme Tammela

Suomen ensimmäinen sähköinen vesiluontopolku Tammelan Ruostejärvellä

Tammelan, Humppilan ja Ypäjän seiskaluokkalaiset ovat testanneet Suomen ensimmäistä sähköistä vesiluontopolkua Tammelan Ruostejärvellä.
Emilia Niemi (vas.) ja Krista Ylitalo löivät rantautumisen jälkeen yläfemmat. Rasteja löytyi eivätkä kysymykset olleet liian vaikeita. Kuva: Tapio Tuomela
Emilia Niemi (vas.) ja Krista Ylitalo löivät rantautumisen jälkeen yläfemmat. Rasteja löytyi eivätkä kysymykset olleet liian vaikeita. Kuva: Tapio Tuomela

Ruostejärveltä kuuluu ääniä ja puheenpulputusta. Kanootteja liukuu pitkin järvenselkää – osa kovin mutkitellen – ja pysähtyy toviksi, kun mobiilisovellus piippaa kysymysrastin löytyneen.

Tammelan koulukeskuksen 7.D on vuorostaan testaamassa aivan uudenlaista sähköistä koko perheen vesiluontopolkua.

Emilia Niemi ja Krista Ylitalo tuumivat, että melonta oli aluksi hankalaa, mutta alkoi sitten sujua.

– Tehtävät olivat mukavia, arvioi Krista.

Luokalta parhaimmat pisteet sai Taavi Marjamäki.

– Oli oikein mukavaa.

Erilaisen koulupäivän plussana oli luontokokemus. Melontakin sujui, vaikka välillä meni Taavin mukaan pelleilyn puolelle.

Emma Viherä sai vastattua melkein kaikkiin kysymyksiin, mutta sovellus jätti syystä tai toisesta väliin ensimmäisen. Mielenkiintoa riitti.

Kysymykset Ruostejärven vesiluonnosta, suojelusta ja historiasta olivat Emmalle helppoja.

– Olen aina tykännyt biologiasta.

Hämeen luontokeskuksen ja Eerikkilän urheiluopiston välille sijoitetun pelin tarkoitus on innostaa oppilasryhmien ohella nuoria ja perhekuntia vesille kanooteilla tai vaikka SUP-laudoilla .

2,2-kilometrisen reitin varrella on kahdeksan kysymysrastia.

Kaikille avoin vesiluontopolku on hyödynnettävissä lataamalla älykännykkään Google Play -kaupasta DigiTrail-sovellus.

Rastille saavuttaessa sovellus antaa merkkiäänen ja vastattavaksi tulee simppeli monivalintakysymys. Luontopolun lopussa saa yhteenvedon omasta tietämyksestään.

Puhelin on syytä pitää vesitiiviin kännykkäpussin suojassa.

Vesiluontopolkua ovat toukokuussa testanneet jo Humppilan ja Ypäjän seitsemäsluokkalaiset, ja vuorossa ovat nyt Tammelan koulukeskuksen seiskat. Retkipäivän aikana oppilaat saavat myös melontaopetusta.

Sovellusta on kehitetty palautteiden perusteella. Aluksi digirastin löytymistä järvenselältä haittasi liian pieneksi määritelty säde, mutta nyt se on korjattu.

Reitti on melottavissa koko sulan veden ajan. Melontakalustoa voi vuokrata Hämeen luontokeskukselta ja Eerikkilän urheiluopistosta, jotka ovat reitin aloituspisteet.

Luontopolusta ilmestyy vielä esite, joka tulee löytymään Hämeen luontokeskuksesta, Eerikkilän urheiluopistolta sekä Vanajavesikeskuksen nettisivuilta. Tietoja vesiluontopolusta löytyy DigiTrailin sivuilta sekä Outdoors Finlandin sivuilta.

Ruostejärven lisäksi sähköisiä vesiluontopolkuja on suunnitteilla Hämeenlinnaan Vanajavedelle sekä Evolle.

Vanajavesikeskuksen ympäristökoordinaattori Heidi Kontio kertoo, että Hämeenlinnassa kysymykset keskittyvät luontoon ja historiaan, kun Evolla ne ovat tiedepohjaisia.

Luontopolut toteutetaan osana Tavastia Blueways -vesistömatkailuhanketta sekä pilotoidaan osana Vanajavesikeskuksen Lastuja laineilla -ympäristökasvatushanketta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic