Lounais-Häme

Suomen kielen asemaa uhkaa nopea heikkeneminen, varoittaa suomen kielen lautakunta

Helsinki
26.10.2018, 14:37

Kotimaa

Suomen kielen asemaa yhteiskunnassa uhkaa nopea heikkeneminen, varoittaa suomen kielen lautakunta. Sen mukaan suomen sekä toisen kansalliskielen ruotsin käyttöala on kaventunut ja yleiskielen hallinta heikentynyt.
Englanti hivuttautuu lautakunnan mukaan yhä useammalla elämänalueella kansalliskieleksi.
– Selvimmin se näkyy yliopistokoulutuksessa ja tutkimuksessa. Se näkyy työelämässä ja koulutuksessa, mainonnassa ja viestinnässä, sanoo suomen kielen lautakunnan puheenjohtaja Jaakko Leino.
Varsinkin pääkaupunkiseudulla on yhä enemmän ravintoloita, joissa asiakaspalvelua saa vain englanniksi. Hallitus on myös esittänyt, että ylioppilastutkinnon voisi suorittaa myös englanniksi.
Leinon mukaan suomalaisten kieliasenteissa on tapahtumassa merkittävä muutos. Vieraita kieliä ihaillaan, ja välinpitämättömyys oman kielen erityisyyttä ja arvoa kohtaan lisääntyy, Leino sanoo.
– On enemmän ja enemmän hyväksytty se, että kaikki osaavat englantia ja pystyvät toimimaan englanniksi.
Vaarassa on lautakunnan mukaan kahden vuosisadan mittainen määrätietoinen työ, jolla on luotu suomen kielelle asema yhteiskunnan kaikilla aloilla käytettynä ja toimivana kielenä.

Vaatii kielipoliittista ohjelmaa

Lautakunta vaatii valtiolta kielipoliittista ohjelmaa, jossa otetaan kantaa kansalliskielten muuttuneeseen asemaan. Kotimaisten kielten keskus on esittänyt vaatimuksen jo vuonna 2009.
Moni pitää toisaalta suomalaisyhteiskunnan ongelmana sitä, että maahanmuuttajien on vaikea työllistyä kielivaatimusten takia, mikä vaikeuttaa kotoutumista ja työvoiman houkuttelua Suomeen.
Leino kuitenkin huomauttaa, että moni maahanmuuttaja osaa englantiakin kehnosti, ja peräänkuuluttaa sitä, että työnantajat rohkaisisivat työntekijöitään suomen kielen opetteluun englannin sijasta.
Suomen kielen lautakunta pitää myös kotouttamiskoulutusta riittämättömänä ja ehdottaa erityisesti tehokkaampaa kieliopetusta maahanmuuttajille.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic