Lounais-Häme

Suomen kieltä maahanmuuttajanuorille taiteen keinoin – Työpajoissa pääsi harjoittelemaan arkista puhekieltä

Usein kuultu kommentti osallistujilta oli se, kuinka työpajoissa pääsi harjoittelemaan arkista puhekieltä eli sitä sanastoa, johon useimmiten omassa arjessa törmää.
Kotiossa järjestettiin myös useita yhteisiä tempauksia eri puolilla Kanta-Hämettä kantasuomalaisten nuorten kanssa. Marraskuussa 2018 tanssittiin keskellä Kauppakeskus Goodmania Hämeenlinnassa yhdessä Miniteatterin harrastajaryhmän kanssa. Kuva: Fanny Haga TBWA
Kotiossa järjestettiin myös useita yhteisiä tempauksia eri puolilla Kanta-Hämettä kantasuomalaisten nuorten kanssa. Marraskuussa 2018 tanssittiin keskellä Kauppakeskus Goodmania Hämeenlinnassa yhdessä Miniteatterin harrastajaryhmän kanssa. Kuva: Fanny Haga TBWA

Yli 250 maahan muuttanutta nuorta aikuista kartutti taitojaan opiskelemalla suomen kieltä Kotio-työpajoissa Kanta-Hämeessä.

Kotio-työpajoissa kielen opetuksen tukena hyödynnettiin taidetta: musiikki, teatteri ja kuvataide antoivat uutta näkökulmaa oppimiseen.

Lasten ja nuorten säätiön kaksivuotinen Kotio-hanke alkoi kesällä 2017 ja päättyi syyskuussa 2019. Sen aikana 256 maahan muuttanutta nuorta aikuista opiskeli suomen kieltä ja kulttuuria musiikin, teatterin ja kuvataiteen keinoin Forssassa ja Hämeenlinnassa. Osallistujat opiskelivat muun muassa ammattiopiston ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai olivat kotoutumiskoulutuksessa.

Tärkeitä tulevaisuustaitoja

Itsetuntemus, vuorovaikutustaidot, empatia, kyky ilmaista omia mielipiteitä sekä ryhmätyötaidot ovat kaikki tärkeitä tulevaisuustaitoja ja tulevaisuuden työelämätaitoja. Soveltava taide – kuten musiikki, teatteri ja kuvataide – on väline, jonka avulla näitä taitoja voi oppia. Niiden parissa myös osallistujat Kanta-Hämeessä pääsivät tekemään yhdessä, kokeilemaan ja haastamaan itseään. Ennen kaikkea tärkeintä oli aito innostuminen ja onnistuminen.

Osallistujien itsevarmuus ja rohkeus käyttää kieltä kasvoivat työpajojen myötä.

– Usein kuultu kommentti osallistujilta oli se, kuinka työpajoissa pääsi harjoittelemaan arkista puhekieltä eli sitä sanastoa, johon useimmiten omassa arjessa törmää. Ne antoivat hyvän lisän rinnalla kulkevaan perinteiseen opetukseen, hankkeen projektipäällikkö Enna Angervuori kertaa työpajoista kuulemaansa palautetta.

Ohjaajina ammattitaiteilijat

Lasten ja nuorten säätiö on jo vuosia hyödyntänyt erilaisia taidemenetelmiä osana työtään nuorten parissa. Työssään säätiö keskittyy vahvistamaan etenkin nuorten elämän- ja tulevaisuustaitoja. Kotio-hankkeessa työpajoja ohjasivat ammattitaiteilijat tamperelaisesta Kulttuuriosuuskunta Uulusta ja kajaanilaisesta Vaara-kollektiivista. Yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettiin myös koulutustilaisuuksia opettajille.

– Yhdessä moniammatillisen verkostomme kanssa pystymme luomaan nuorille turvallisia tiloja, joissa heittäytyä kokeilemaan uusia asioita. Taidetta hyödyntäessä olennaista onkin, että kuka vain osaa ja voi osallistua, oli lähtötaso mikä vain, Angervuori sanoo.

Kotio-hankkeen rahoittivat Lasten ja nuorten säätiö, Hämeenlinnan kaupunki ja Euroopan sosiaalirahasto. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic