Lounais-Häme Helsinki

Suomen koronakuolemien määrä kohosi keskiviikkona 72:een – Eniten tartuntoja on 50–59-vuotiailla

Husin alueella voi olla monikymmenkertainen määrä koronatartuntoja suhteessa varmistettuihin, selviää THL:n tutkimuksesta.
Kuvituskuva pandemiavastaanotolta Viipurintien terveysasemalta Hämeenlinnasta. Kuva: Esko Tuovinen
Kuvituskuva pandemiavastaanotolta Viipurintien terveysasemalta Hämeenlinnasta. Kuva: Esko Tuovinen

Koronaviruskuolemia oli keskiviikkona todettu Suomessa kaikkiaan 72, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kuolleiden määrä nousi tiistaista kahdeksalla. Sairaalahoidossa oli koronaviruksen vuoksi koko maassa 226 ihmistä, joista tehohoidossa 75.

THL:n keskiviikkoisten tietojen mukaan Suomessa on varmistettu yhteensä 3 237 koronavirustartuntaa. Määrä oli noussut tiistain luvuista 76 varmistetulla tartunnalla.

Suomen väestöön suhteutettuna tapausmäärien ilmaantuvuus on 58 tapausta 100  000:ta asukasta kohden.

Suomessa varmistetuista tartunnoista 1  149 on Helsingissä, 316 Espoossa ja 234 Vantaalla. Tampereella tapauksia on 97, Jyväskylässä 82 sekä Turussa ja Oulussa molemmissa 79.

Sairastuneista naisia on 51,5 prosenttia. Eniten tartuntoja, kaikkiaan 668, on todettu 50–59-vuotiaiden ikäryhmässä.

Jäävuoren huippu

Varmistettujen tapausten määrä ei kerro sairastumisluvuista koko totuutta, selviää kuitenkin THL:n vasta-ainetutkimuksen tuloksista. Tutkimuksen mukaan koronavirustartunnan saaneita voi olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella monikymmenkertainen määrä varmistettuihin tapauksiin verrattuna.

Vasta-ainetutkimuksilla voidaan kerätä tietoa koronavirustartunnan saaneiden osuudesta väestössä. THL selvitti vasta-aineiden esiintymistä laboratoriotutkimuksissa käyneiden verinäytteistä.

Verinäytteitä kerättiin kolmen peräkkäisen viikon aikana maalis-huhtikuussa kaikkiaan yli 400.

Tutkimuksessa ilmeni, että myöhemmin otetuissa näytteissä oli enemmän vasta-aineita. Vasta-aineiden muodostuminen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, joten THL:n mukaan tulokset heijastavat tartuntojen esiintymistä kaksi viikkoa ennen näytteiden ottamista. Tutkittujen näytteiden ja löydösten pienen määrän vuoksi tuloksia on tulkittava vielä varoen.

–  Selvityksessä käytetty aineisto ei edusta väestöä yhtä hyvin kuin väestöstä tehtävä satunnaisotos, joten tulos on tässä vaiheessa hyvin alustava, THL:n erikoistutkija Merit Melin sanoi tiedotteessa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic