Lounais-Häme

Suomen kulttuurirahaston apuraha auttaa lasikylää avaamaan ikkunoita ulkomaailmaan Urjalan Nuutajärvellä

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö saa vauhdilla ilmaa siipiensä alle. Menestys tiukassa kilpailuissa arvostetuista apurahoista puhuu vahvasti asian puolesta.

Ensimmäisen, suuruudeltaan 30000 euron apurahansa loppuvuodesta 2014 perustetulle säätiölle myönsi opetus- ja kulttuuriministeriö vuosille 2017–2018. Suomen Kulttuurirahasto huomioi niin ikään Nuutajärven Lasikylän samaan tarkoitukseen myöntämällään 65000 euron apurahalla.

-Niiden myötä saimme liikkeelle New Finnish Glass – lasitaiteen kehittämishankkeemme, toteaa säätiön toiminnanjohtaja Lotta Skaffari.

Myönteisistä uutisista tuoreimpana Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiölle tuli viikko sitten tieto Suomen kulttuurirahaston New Finnish Glass -kehittämisehankkeelle myöntämästä 50000 euron apurahasta. Se maksetaan säätiölle Aino Hausmannin rahastosta.

Lotta Skaffari summaa uusimman tuen osoittautuvan tärkeäksi tunnustukseksi säätiölle ja sen toiminnalle.

-Päätös todistaa Suomen Kulttuurirahastossa huomatun, että meillä täällä Nuutajärvellä tapahtuu oikeita asioita.

Vuonna 2017 käynnistynyt New Finnish Glass – lasitaiteen kansainvälinen kehittämishanke tähtää pysyvään toimintamalliin. Tavoitteena on lyhyesti ilmaisten vahvistaa Nuutajärvellä vuonna 1793 alkunsa saaneen lasinvalmistusperinteen jatkumista.

-Tiedossa on, että lasialan perinnettä ja siitä ponnistavaa osaamista meiltä edelleen löytyy. Sen sijaan täältä on puuttunut aiheeseen eri muodoissaan liittyviä asioita ja toimintoja koordinoiva taho ja sen aukon me pyrimme säätiön ja tämän hankkeemme puitteissa täyttämään, Lotta Skaffari toteaa.

Kysymys on hänen mukaansa uuden kansallisen kipinän synnyttämisestä alalle.

-New Finnish Glass palvelee lasialaa myös tiivistämällä kansainvälistä yhteistyötä muun muassa näyttely- ja osaamisvaihdon avulla.

Tavoitelistalle kuuluvina asioina Lotta Skaffari tuo esille kansainvälisen lasiakatemian kehittämisen Nuutajärven Lasikylään sekä kansainvälisen opetusfoorumin ja oppimisalustan tarjoamisen. Suunnitelmiin sisältyy myös taidelasin sekä siihen liittyvän näkyvyyden ja arvostuksen sekä kysynnän lisääminen.

Kuluva vuosi 2018 omistetaan hankkeessa lasiakatemian kehittämiseen ja testaamiseen sekä muun muassa kansainvälisten yhteistyöverkostojen kokoamiseen.

-Se merkitsee esimerkiksi taitelija- ja osaamisvaihtoa, haku- ja valintajärjestelmien luomista sekä työmuotojen dokumentointia ja osaamiskirjaston keräämistä, Lotta Skaffari toteaa.

Ensi vuonna painopiste siirtyy infrarakenteiden uudistamiseen. Vuonna 2020 on tarkoitus vakiinnuttaa lasiakatemiaa, säännönmukaista näyttelytoimintaa ja rahoitusrakennetta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti