Lounais-Häme

Suomen mestari ja ennätysjuoksija Suvi-illan lähtöviivalla

Forssan Suvi-ilta on taas edessä lauantaina ja massatapahtuma kerää jälleen lähtöviivalle mukavasti nimiä maan huipulta.

Miesten puolella Forssan Salaman Marko Vaittinen puolustaa viime vuoden voittoaan puolikkaalla, samoin viime vuoden kakkonen Jukka Salo on ilmoittautunut mukaan.

Ehkä kiinnostavin nimi on viime vuoden polkujuoksun MM-nelonen Henri Ansio. Toissa vuonna Ansio paransi 100 kilometrin juoksun Suomen ennätystä noin kymmenellä minuutilla juoksemalla matkan aikaan 6.46,16.

Ansio on käynyt pari kertaa voittamassa Forssassa Hunnarin Hapotuksen ja juossut kerran Suvi-illassa kympin, joten Forssa on kaupunkina tuttu.

-Viime viikolla mietin, että tästä on tulossa vapaa viikonloppu ja siihen sopisi joku kisa. Vaittisen Marko houkutteli Forssaan, kertoo joka päivä ja viikossa keskimäärin 150-160 kilometriä juokseva Ansio.

 

Ansion ennätys puolimaratonilla on 1.08,51. Forssan kisasta hän hakee ennen kaikkea hyvää vauhtitreeniä loppukautta ajatellen. Ansio tavoittelee aikaa 1.12, mutta sanoo lähtevänsä aluksi tarkkailemaan muita ja omaa juoksufiilistä.

Tänä vuonna Ansion päätavoite on kolmen osakilpailun Golden Trail Seriesissä, jossa juostavat matkat ovat noin maratonin pituisia. Ensimmäisessä osakilpailussa toukokuun lopulla Espanjassa, jossa korkeuseroa oli 2 700 metriä, Ansion sijoitus oli 22.

-Siellä oli tosi kova taso, siihen nähden sijoitus oli ok. Seuraava kilpailu kesäkuun lopulla Mont-Blanc maraton Ranskassa.

Ansio suunnittelee osallistuvansa tänä vuonna myös Hunnarin Hapotukseen.

 

Naisten puolella ehkä kirkkain tähti on viime vuonna maratonin SM-kultaa voittanut Paula Tukiainen. Hän on hyvä esimerkki siitä, että huipulle voi nousta myöhäisherännäinenkin juoksija.

42-vuotias Tukiainen aloitti juoksemisen vajaa 10 vuotta sitten. Kolmen lapsen äiti työskentelee kätilö-sairaanhoitajana. Tukiainen sanoo, että ikä, työ ja perhe ovat saaneet hänet vähentämään juoksemista.

-Viime vuonna harjoittelin 100 kilometriä viikossa, mutta tänä vuonna enää sellaiset 60-80 kilometriä. Se näkyy tulostasossa, sillä harjoittelussa määrää ei voita mikään, Tukiainen myöntää.

 

Viime vuoden kakkossijaansa puolimaratonilta puolustava Tukiainen on ilmoittautunut taas samalle matkalle.

-Forssan Suvi-ilta on tosi kiva tapahtuma. Reitti on kiva ja sillä on mahdollisuus tavoitella myös ennätyksiä. Juoksemassa on riittävästi porukkaa ja kannustus reitin varrella jopa kotipihoista on hyvää. Kyse on lämminhenkisestä tapahtumasta, jossa on vielä bonuksena hyvät palkinnot, Tukiainen kuvailee.

Palkintojen osalta Tukiainen tietää mistä puhuu, sillä muutaman kerran aiemmin Forssassa juossut sairaanhoitaja voitti puolikkaan vuonna 2016 ja oli viime vuonna toinen.

Tukiaisen lisäksi naisten sarjoihin on ilmoittautunut muitakin tunnettuja ja kovia juoksijoita, kuten viime vuoden voittaja Minna Haka-Risku, Saara Nikander ja Maria Söderström. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic