Lounais-Häme Forssa

Suomen museoilla jälleen ennätykselliset käyntiluvut – Forssan museossa vieraili viime vuonna noin 9000

Suomen museoilla jälleen ennätykselliset käyntiluvut.
Forssan museossa tilastoitiin viime vuonna lähes 9000 käyntiä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan museossa tilastoitiin viime vuonna lähes 9000 käyntiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Museoiden käyntimäärät jatkavat kasvuaan Suomessa. Vuonna 2019 museot tilastoivat puoli miljoonaa käyntiä enemmän kuin edellisvuonna.

Museoviraston kokoamien alustavien museotilastojen mukaan viime vuonna ammatillisesti hoidetuissa museoissa vierailtiin noin 7,6 miljoonaa kertaa. Tilastossa on mukana yli 300 museokohdetta. Vuodesta 2015 kokonaiskäyntimäärä on kasvanut noin 2 miljoonalla käynnillä.

Forssassa paljon maksuttomia käyntejä

Forssan museossa tilastoitiin viime vuonna 8753 vierailua. Maksettuja näistä käynneistä oli tilaston mukaan 2016.

Alle 18-vuotiaat voivat vierailla Forssan museossa maksutta. Myös aulassa olevan Galleria Moletin näyttelyssä käyminen on ilmaista.

Museotilastossa käynniksi lasketaan vierailut näyttelyihin tai museon järjestämiin tapahtumiin museon omissa tiloissa. Suomessa erityisesti ovat nousseet maksettujen museokäyntien määrät, joihin lasketaan pääsylipun ostaneet ja Museokortti-kävijät.

– Pääsymaksutulot ovat kasvaneet Museokortin myötä. Jos aiemmin museoihin menoa harkittiin ja lykättiin pitkään, nyt niissä poiketaan helpommin, museonjohtaja Kati Kivimäki sanoi Forssan Lehdelle tammikuussa.

Forssan museon alaisessa Ronttismäen tehtaalaismuseossa vieraili viime kesällä 418 kävijää.

Kiasma ykkönen Suomessa

Suomessa museokohteista eniten käyntejä vuonna 2019 keräsi Nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä. Toiseksi eniten käytiin Helsingin kaupunginmuseossa ja kolmanneksi eniten Ateneumin taidemuseossa.

Taidemuseo Amos Rex sai ilmiömäisen suosion heti avauduttuaan elokuun lopussa 2018. Vuosi 2019 oli museon ensimmäinen kokonainen toimintavuosi, jonka aikana Amos Rexissä käytiin yli 300 000 kertaa.

– Olemme Amos Rexissä otettuja ja onnellisia sekä oman museomme että museoiden yleisen suosion johdosta. Uskomme, että laadukkaat ja kiinnostavat näyttelyt ja tapahtumat ovat suosion ytimessä, mutta näemme kyllä, että Museokortilla on suuri vaikutus, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio kertoi Museoviraston tiedotteessa.

Käyntimäärät ovat lisääntyneet eri puolilla Suomea. Oman ennätyksensä vuosittaisissa käyntiluvuissa teki myös Saamelaismuseo Siida Inarissa.

– Museoissa kerrotaan kulttuurista ja erityisesti ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Maailma on epävakaa ja pirstaleinen, mutta museot ovat vakaita. On mahtavaa, että ihmiset näinä hektisinä aikoina ottavat aikaa tulla museoon, museonjohtaja Sari Valkonen pohti. FL

Viisi suosituinta museokohdetta vuonna 2019

Nykytaiteen museo Kiasma: 378 509 museokäyntiä

Helsingin kaupunginmuseo: 368 261 museokäyntiä

Ateneumin taidemuseo: 361 182 museokäyntiä

Amos Rex: 315 235 museokäyntiä

Kansallismuseo: 188 477 museokäyntiä

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic