Lounais-Häme Ypäjä

Suomen nuorin kunnanjohtaja Tatu Ujula muutti välittömästi Ypäjälle: "Haluan antaa signaalin kuntalaisille"

Tatu Ujula on teini-ikäisestä saakka tähdännyt kunnanjohtajaksi. Se päivä koittaa tänään.
Tatu Ujula on tähdännyt jo kymmenen vuotta kunnanjohtajaksi. Hänen uusi kotinsa sijaitsee kävelymatkan päässä Ypäjän kunnantalolta. – Kaiken olen tehnyt sillä ajatuksella, että tänne asetun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tatu Ujula on tähdännyt jo kymmenen vuotta kunnanjohtajaksi. Hänen uusi kotinsa sijaitsee kävelymatkan päässä Ypäjän kunnantalolta. – Kaiken olen tehnyt sillä ajatuksella, että tänne asetun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän uusi kunnanjohtaja Tatu Ujula, 26, istuu punaisella plyysituolilla mahonginruskean työpöydän takana.

– Sillä tavalla tämä asetelma tuntuu vieraalta, että pyrin olemaan helposti lähestyttävä ja tapamaan ihmisiä saman pöydän ääressä, Ujula pohtii.

Ympäristö ikkunasta avautuvaa hämäläismaisemaa myöten on vielä oudohko laitilalaislähtöiselle Ujulalle, mutta työ tuntuu omalta.

Hän on teini-ikäisestä lähtien tähdännyt opiskelu- ja uravalinnoillaan siihen, että hänestä tulee jonakin päivänä kunnanjohtaja.

Se päivä on virallisesti tänään.

– Haluan pystyä vaikuttamaan paikallistasolla ja näkemään työni tulokset. Se on erittäin palkitsevaa, Ujula uskoo.

”Itsenäinen Ypäjä on minun lähtökohtani”

Kunnanjohtaja on Ujulan silmissä unelma-ammatti monipuolisuutensa vuoksi: hän pääsee suunnittelemaan taloutta, viestimään, johtamaan ihmisiä ja ennen kaikkea vastaamaan ypäjäläisten asukkaiden ja yrittäjien tarpeisiin.

– Jos yrittäjällä menee huonosti, hän voi lyödä ovet kiinni, mutta kunnan eteen työskennellään sekä hyvinä että huonoina päivinä. Valmista ei tule koskaan.

Koronakriisiin keskellä olisi kiusaus todeta, että nyt kunnissa eletään huonoja päiviä, mutta Ujula ei lähde mukaan synkistelyyn.

– En ole tyyppi, joka lähtee parkumaan elämän kovuutta. Haasteista huolimatta nyt ei saa masentua vaan täytyy tehdä järkeviä toimenpiteitä.

Ensitöikseen hän aikoo keskustella kunnan viranhaltijoiden kanssa, kartoittaa heidän tehtäviään ja ajatella luovasti, mikä on järkevin tapa tuottaa palveluja 2020-luvulla.

Ujula ottaa esimerkiksi kirjastopalvelut: voisiko hallinnollista yhteistyötä lisätä yli kuntarajojen?

– Itsenäinen Ypäjä on minun lähtökohtani, mutta jos jotakin asioita voi hoitaa fiksummin yhdessä, se on keskustelun arvoinen vaihtoehto.


”Asun täällä itsekin, joten haluan, että palvelut pysyvät.”


Koti löytyi kävelymatkan päästä

Miksi kunta on olemassa? Ujula kysyy ja vastaa itse.

– Ei virkamiehiä vaan kuntalaisia varten.

Ujula on itsekin nyt ypäjäläinen. Hän kantoi viikonloppuna muuttolaatikkonsa Musiikkiteatterin naapurista ostamaansa rivitaloasuntoon, joka sijaitsee mukavasti kävelymatkan päässä kunnantalolta.

Asuinpaikan valinta on kuntalaisille signaali, että hän on sitoutunut pitkäjänteisesti kunnanjohtajan työhön.

– Asun täällä itsekin, joten haluan, että palvelut pysyvät.

Ujulasta tilanne on tällä hetkellä ihanteellinen: Ypäjältä on saatavissa kaikki peruspalvelut ja muu löytyy kohtuullisen ajomatkan päästä Loimaalta, Forssasta, Turusta tai Hämeenlinnasta.

Ujula muutti Loimijoen rantamille Laitilasta, jossa hän on asunut koko ikänsä Tampereen opiskeluvuosia lukuun ottamatta.

– En haaveile pienestä ahtaasta kopista melu- ja valosaasteen keskellä. Rauhallinen maalaismaisema laskee stressitasoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ypäjän kunnan nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen teki Tatu Ujulasta videohaastattelun kunnan Facebook-kanavalle. Koska fyysisiä tapaamisia ei voida nyt järjestää, on tutustuminen kuntalaisiin aloitettava somen välityksellä. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Mieluummin asiat kuin ikä edellä

Turvallinen ja terveellinen asuinympäristö on Ujulasta yksi Ypäjän vahvuuksista.

– Täällä välitetään ja pidetään huolta toisista. Ihmiset kaipaavat yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Potentiaalia on myös maatilamatkailussa ja hevosalalla niin opiskelun, työpaikkojen kuin verkostojen rakentamisen saralla.

Ujula on positiivisesti yllättynyt, miten lämpimästi ypäjäläiset ovat olleet häneen yhteydessä, ennen kuin hän edes on aloittanut tehtävässään. Niin kauan kuin tapahtumiin osallistuminen ei ole mahdollista, pyrkii Ujula kohtaamaan kuntalaisia Facebookissa.

Myös valtakunnan mediat ovat olleet Ujulasta kiinnostuneita, sillä Ypäjällä on nyt Suomen nuorin kunnanjohtaja. Ujula itse menee mieluummin asiat kuin ikä edellä.

– Mutta jos kunta saa minun kauttani positiivista julkisuutta, en sitä pahaksi pistä. FL

Lue myös: Ypäjän valtuusto päätti keskusteluitta: Tatu Ujula on uusi kunnanjohtaja

Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula

Kotoisin Laitilasta, muuttanut juuri rivitaloasuntoon Ypäjälle.

26-vuotias Suomen nuorin kunnanjohtaja.

Koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Työskennellyt viimeksi Kustavin sosiaalijohtajana. Sitä ennen muun muassa sosiaalityöntekijänä Raumalla ja Eurassa, avustajana vanhustyössä sekä Turun Sanomien nuorten toimittajana. Toimii yhä Laitilan Sanomien kolumnistina.

Kirjoittamisen lisäksi harrastaa liikuntaa, luonnossa liikkumista ja lukemista. Nyt kesken ovat sydänkirurgin arjesta kertova Stephen Westabyn Hauras elämä ja Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys äänikirjana.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic