Lounais-Häme

Suomen Pankki: Talouskasvu jatkuu vahvana

Helsinki
19.06.2018, 11:06

Talous

Suomen Pankki ennustaa talouskasvun jatkuvan vahvana Suomessa. Tänä vuonna talouden ennakoidaan kasvavan 2,9 prosenttia. Ensi vuonna vauhti hidastuu hieman. Ensi vuodelle ennustetaan 2,2 prosentin kasvua ja vuodelle 2020 1,7 prosentin kasvua.
Kasvua tukevat suotuisa tuottavuuskehitys, alhaiset rahoituskustannukset ja vahva vientikysyntä.
Varsin samanlaista kasvua ennusti eilen valtiovarainministeriö omassa ennusteessaan. Valtiovarainministeriö ennusti myös 2,9 prosentin kasvua tälle vuodelle. Ministeriö ennusti, että Suomen talous kasvaa 1,8 prosenttia ensi vuonna ja 1,7 prosenttia vuonna 2020.
Suomen Pankki arvioi, että vahvana jatkuva kansainvälinen suhdanne kasvattaa Suomen vientimarkkinoita ja suosii Suomen investointitavaroihin painottuvan viennin kasvua.
Suomen lähivuosien talouskehitys saattaa kuitenkin jäädä ennustettua vaimeammaksi, jos ulkomaisen kysynnän kasvu hidastuu. Joissakin euromaissa on kevään aikana nähty merkkejä heikkenevästä talouskasvusta, ja Suomen Pankin mukaan kasvava protektionismi rajoittaa kansainvälisen kaupan kasvua.
Toisaalta jos vientinäkymät eivät heikkene ja rahoitusolot jatkuvat keveinä, investoinnit saattavat Suomen Pankin mukaan kasvaa ennustettua nopeammin ja talouskasvu voi olla ennustettua vahvempaa. Kotitalouksien runsas velkaantuminen on kuitenkin Suomen Pankin mukaan kasvattanut talouden herkkyyttä negatiivisiin yllätyksiin. Korkotason nousu, asuntojen hintojen lasku tai kotitalouksien tulojen pieneneminen voisivat johtaa kulutuskysynnän nopeaan supistumiseen.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic