Lounais-Häme

Suomen parhaat lehmät tulevat Minkiöltä

Vuonna 1998 valmistunut Jokioisten luonnonvarakeskuksen eli Luken navetta on koti Suomen lypsykarjakannan huippuyksilöille. Minkiöllä sijaitsevassa navetassa suoritetaan erilaisia tutkimuksia sekä jalostetaan karjaa.

-Meillä on jalostustutkimusta, ruokintatutkimusta ja vielä pidemmälle menevää ruokintatutkimusta, jossa tutkitaan miten ruokinta ja perimä pelaavat yhteen. Näissä tutkitaan esimerkiksi lehmien rehutehokkuuteen, kasvihuonekaasupäästöihin sekä alkioiden tuotantoon ja siirtoihin liittyviä kysymyksiä, Luken tutkimusprofessori Johanna Vilkki kertoo.

Navetassa siis mitataan aivan kaikkea karjan elopainosta metaanipäästöihin.

-Navettamme on hyvä esimerkki siitä, miten käytäntö ja tutkimus on saatu pelaamaan yhteen. Tutkimustyö tuottaa suoraa hyötyä jalostukseen ja päinvastoin.

 

Tutkimus- jalostusyhteistyö sai alkunsa 20 vuotta sitten.

-Historia on sellainen, että maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus aloitti vuonna 1997 elinkeinojalostusjärjestöjen, keinosiemennysyhdistysten ja meijeriteollisuuden kanssa yhteisvoimin ASMO-alkionsiirtojalostusohjelman. Siihen asti jalostettiin sillä tavalla, että valittiin parhaat keinosiemennyssonnit ja käytettiin niitä lehmiä mitä oli, Vilkki selittää.

-Jalostusohjelman eli alkionsiirron myötä voidaan saada yhdeltä huippulehmältä paljon jälkeläisiä samaan aikaan ja siirtää ne vastaanottajiin.

Luken tutkimusmestari Jani Tuomola toivookin suomalaisten panostavan yhä enemmän juuri alkionsiirtoihin.

-Jos kaikki maitotilalliset käyttäisivät huippualkioita ja tekisivät töitä jalostuksen eteen, niin koko Suomen jalostus menisi eteenpäin, Tuomola painottaa.

ASMO-jalostusohjelma on laajentunut pohjoismaiden laajuiseksi, mikä näkyy Minkiöllä esimerkiksi ruotsalaistaustaisina lehminä.

Lukessa vietetään 24. lokakuuta ASMO-jalostusohjelman 20-vuotispäivää, jonne kiinnostuneet voivat ilmoittautua.

-Tänne Lukeen tulee korkeatasoinen paneeli keskustelemaan lypsylehmän tulevaisuudesta Suomessa ja meillä on sen lisäksi huippueläinten esittelyä yleisölle, Vilkki mainostaa.

 

Suomessa tehdään lypsykarjan jalostustutkimusta Lukessa ja Helsingin yliopistossa. Lukella on tutkimuskarjaa Minkiöllä ja Maaningalla, yliopiston tutkimuskarja on näitä paljon pienempi. Tällä hetkellä Minkiön navetalla on 124 lehmää ja hiehoa.

-Keskipoikimakerta eli montako kertaa eläin poikii karjassa, on meillä aavistuksen suurempi kuin koko maassa, Tuomola paljastaa.

Karjaa hoitaa 14 ihmisen henkilökunta.

-Meillä on tosi huippu henkilökunta tällä hetkellä, lisäksi meillä on oma eläinlääkäri, Tuomola kehuu.

Vaikka Minkiöllä on jo nyt Suomen korkeimmilla jalostusarvoilla varustetut lehmät, niin Lukessa toivotaan toimintaan edelleen kehitystä.

-Suunnitelmissa on tehostaa yhteistyötä elinkeinon kanssa. Meiltä puuttuu lypsyrobotti, joka vielä lisäisi tehokkuutta ja mahdollistaisi karjan määrän kasvattamisen, Vilkki sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic