Lounais-Häme

Suomen peliala odottaa kasvua, mutta osa suosikkipeleistä hyytyy – viekö Pokemon-hitti rahat?

Suomen nopeasti kasvanut peliteollisuus saattaa taas tänä vuonna rikkoa ennätyksiä.

Angry Birds –tuotteistaan parhaiten tunnettu Rovio kertoi keskiviikkona kasvattaneensa peliliiketoimintansa liikevaihtoa alkuvuonna 24 prosenttia viime vuodesta. Yhtiö teki alkuvuonna vajaat 6 miljoonaa euroa liikevoittoa. Viime vuonna Rovion liikevaihto oli 142 miljoonaa euroa, mutta yhtiön liikevoitto jäi 13 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

Rovio on Suomen pelialan suurimpia nimiä. Se on yksi tekijöistä, jotka saivat kotimaisen peliteollisuuden liikevaihdon puhkaisemaan kaksi vuotta sitten miljardin euron rajapyykin ja viime vuonna ylittämään jo kaksi miljardia euroa.

Suomen peliteollisuutta edustavan Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen ei vielä uskalla arvioida, puhkaiseeko ala taas tänä vuonna uuden miljardirajapyykin.

– Pelialan ennustaminen on erittäin vaikeaa. Kaikki näyttää hyvältä, mutta lukuja ei tässä vaiheessa kannata arvailla.

Kesällä nähtiin veret seisauttava yrityskauppa, kun kiinalainen Tencent osti japanilaiselta SoftBankilta kolme neljäsosaa suomalaisen Supercellin osakkeista yli kuuden miljardin euron kauppahintaan. Neogamesin tietojen mukaan alalla käydään parhaillaan useita neuvotteluita investoinneista ja yrityskaupoista, ja sijoittajat ovat yhä kiinnostuneita kotimaan pelialasta.

– Pelialan rakenne on alkuvuonna vahvistunut ja varsinkin yritysten hyvin toimeentuleva keskiluokka on vahvempi kuin koskaan, Hiltunen sanoo.

Pelialan kuumin käänne on kuitenkin amerikkalais-japanilaisen Pokemon GO:n julkaiseminen. Sen vaikutusta kotimaiseen peliteollisuuteen on Hiltusen mukaan vielä aikaista arvioida.

– Siitä liikkuu aika paljon ristiriitaisia arvioita. Joidenkin mukaan se on lähinnä aktivoinut uusia käyttäjäryhmiä F2P-pelien pariin ja varsinkin saanut heidät maksamaan enemmän kuin aiemmin, Hiltunen kertoo.

– Toisaalta taas joidenkin aiemmin suositujen pelien tulot ovat pudonneet merkittävästi. Siitä, onko tämä Pokemon GO:n aikaansaannosta, pelien elinkaareen liittyvä asia, vai osa suurempaa pelaamisen murrosta, on paha sanoa mitään, hän jatkaa.

F2P-peleillä (free-to-play) tarkoitetaan ilmaispelejä, joissa pelaamisen voi aloittaa ilmaiseksi, mutta joissa voi ostaa erilaisia etuja rahalla.

Neogamesin arvion mukaan pelinkehitys ja pelipalvelut työllistivät viime vuonna Suomessa vajaat 3 000 ihmistä. LM

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti