Lounais-Häme

Suomen pelimuseolle kansainvälisesti merkittävä palkinto

Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits -palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa suomalaiselle museolle.
Suomen pelimuseossa voi pelata yli 70 digitaalista peliä niiden oikeissa ympäristöissä.

Tampereella sijaitseva Suomen pelimuseo on saanut vuoden 2018 Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits -palkinnon. Arvostettu museoalan palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa suomalaiselle museolle.

Society for the History of Technology valitsi museokeskus Vapriikissa toimivan museon palkinnon saajaksi. Palkinto luovutettiin lauantaina 13.10. vuosittaisessa konferenssissa St. Louisissa.

– Palkinto on museolle erittäin merkittävä. Saamme sen kautta kiittää sitä poikkeuksellisen monipuolista yhteistyöverkostoa joka teki museosta mahdollisen ja joka näkyy päivittäin työssämme, kommentoi kulttuuri ja taide -yksikön johtaja Toimi Jaatinen.

Jaatinen jatkaa, että Suomen pelimuseo on nostanut Vapriikin kävijämäärää kymmenillä tuhansilla. Etenkin nuorten osuus kävijöistä on merkittävä.

– Pelimuseo kiinnostaa myös kansainvälisesti. Siitä on tullut suomalaisen pelikulttuurin ja alan yritystoiminnan näyteikkuna, mihin arvokas palkinto antaa paljon lisää eväitä.

Suomen pelimuseo on pelaamisen historiaan keskittyvä museo, joka avattiin tammikuussa 2017. Museon näyttelyssä on pelattavissa yli 70 digitaalista peliä. Kävijät pääsevät museossa kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä.

Vuoden 2018 Dibner Award raati totesi pelimuseosta muun muassa seuraavaa:

– Suomen pelimuseo on luonut hienostuneen näyttelyn, joka tutkii videopeliteknologian ja pelikulttuurin kehitystä.

– Paikallista ja kansainvälistä historiaa yhdistellessään näyttelyn kuraattorit päättivät painottaa suomalaisten yritysten ja pelaajien merkitystä sen sijaan, että kerrottaisiin uudelleen perinteinen Yhdysvaltoihin ja Japaniin keskittyvä kehitystarina. Tällä päätöksellä on kauaskantoisia vaikutuksia historiankirjoituksen kannalta tutkijoiden pyrkiessä yhdistämään alueellista ja globaalia historiaa entistä tehokkaammin.

Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits perustettiin vuonna 1985 Bern Dibnerin lahjoituksen myötä. Palkinto annetaan museoille ja näyttelyille, jotka esittelevät yleisölle teknologian, teollisuuden ja insinöörityön historiaa erinomaisella tavalla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti