Lounais-Häme

Suomen suurin tuottajayhdistys aikoo ajaa Forssan seudun etua

Kun vuosi 2018 vaihtui, MTK Lounais-Häme käänsi historiassaan uuden lehden.

Vuodenvaihteessa MTK Tammela liittyi MTK Lounais-Hämeeseen. Tämän vuoksi tuottajayhdistyksestä kasvoi jäsenmäärältään Suomen suurin.

Forssan, Ypäjän, Humppilan, Jokioisten ja nyt Tammelan kattavaan yhdistykseen kuuluu 1800 jäsentä. Tammelan yhdistyminen toi uusia jäseniä vajaat 600.

 

Sen lisäksi, että MTK Lounais-Häme kasvoi vuoden alussa, se on myös päättänyt uudistaa toimintansa.

Puheenjohtaja Marko Virtarannan mukaan Suomen suurimman tuottajayhdistyksen täytyy hyödyntää asemaansa.

-Nyt meillä on enemmän vaikutusvaltaa kuin ennen. Aiomme ottaa kantaa valtakunnallisiin ja paikallisiin kysymyksiin aiempaa hanakammin sekä ajaa Forssan seudulla asuville maa- ja metsätalousyrittäjille tärkeitä asioita, Virtaranta sanoo.

MTK Lounais-Hämeessä suunnitellaan, että kaikille jäsenille järjestetään mahdollisuus kertoa, millaisiin asioihin yhdistyksen pitäisi pyrkiä vaikuttamaan.

Virtarannalla on yksi henkilökohtainen vaikuttamistavoite.

Hänen mielestään ilmastosopimuksen tavoitteita tulisi edistää myös sellaisin tavoin, jotka sopivat maaseudulle.

-Täällä maalla sähköauto ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Pitää keskittyä sellaisiin asioihin kuin uusiutuva energia ja esimerkiksi biokaasun tuotanto. Biokaasu koskettaa myös seutumme asukkaita. Jos biokaasun hyödyntäminen luokiteltaisiin teollisuudessa ja liikkumisessa tärkeäksi tavoitteeksi, osallistuisimme ilmastosopimuksen toteuttamiseen.

 

Uutta potkua saaneen MTK Lounais-Hämeen puheenjohtajan mukaan kevät ja kesä näyttävät, mihin laajentuneen yhdistyksen resurssit riittävät. Haaveissa on ainakin, että yhdistys järjestäisi yhä enemmän tapahtumia myös kuluttajille ja näkyisi paikallisesti enemmän.

-Lähiruokatapahtumat palvelevat sekä tuottajia että kuluttajia. Niitä me haluaisimme järjestää useammin, Virtaranta sanoo.

Nyt tuottajayhdistyksen suurin vuosittainen jäsentapahtuma ovat Peltotreffit. Tapahtuma on järjestetty monena vuonna MTK Tammelan ja MTK Lounais-Hämeen yhteistyönä.

Tapahtuma on hyvä esimerkki siitä, miten paljon yhdistykset ovat tehneet yhteistyötä jo vuosien ajan. Yhdistysten fuusio oli siis luonnollinen suuntaus.

-Tammelan ja Lounais-Hämeen yhdistykset ovat aina järjestäneet kaikkea mahdollista yhdessä. Vaikka toiminta oli periaatteessa yhteistä, yhdistyksillä oli eri johtokunnat sekä päällekkäisiä maksullisia toimintoja, kuten kirjanpito ja palkallinen sihteeri. Uudistuksen myötä saamme säästettyä hallinnossa ja keskitettyä varoja varsinaiseen toimintaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic