Suomen ulkoministeriö: Gps-häirintä Naton sotaharjoituksen aikana tuli Venäjän alueelta

Helsinki
15.11.2018, 19:35

Kotimaa

Suomen ulkoministeriö on vaitonainen gps-häirintätapaukseen liittyvistä yksityiskohdista. Ulkoministeriö kertoi illalla, että gps-häirintä Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen aikana tuli Venäjän alueelta.
Ulkoministeriöstä ei illalla kerrottu STT:lle, mitkä Suomen viranomaiset selvittävät gps-häirintätapausta tai onko Suomi jo ollut yhteydessä Venäjään tapauksesta.
Ulkoministeriö tiedotti aiemmin, että asiaa käsitellään Venäjän kanssa diplomaattiteitse. Ulkoministeriön mukaan Suomi lähtee siitä, että esimerkiksi ilmailuturvallisuus ei saa vaarantua tämän tyyppisen toiminnan vuoksi.
Tiistaina Norjan puolustusministeriö sanoi Venäjän häirinneen gps-signaalia viime viikolla päättyneen Naton sotaharjoituksen aikana. Häirintäsignaaleja tunnistettiin 16. lokakuuta ja 7. marraskuuta välisenä aikana, ja ne paikallistettiin Norjan puolustusministeriön mukaan Kuolan niemimaalle.
Maanantaina Venäjä kiisti syytöksen, että se olisi tarkoituksellisesti häirinnyt Suomen gps-signaalia Naton sotaharjoituksen aikana. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että hänellä ei ole mitään tietoa siitä, että Venäjä olisi asiasta vastuussa. Samalla hän ohjasi kysymyksen puolustusministeriölle.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa. Sipilä ei tuolloin ottanut tarkemmin kantaa siihen, minkä tahon epäillään olevan häirinnän takana. Hän sanoi kuitenkin, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.
Presidentti Sauli Niinistö sanoi niin ikään sunnuntaina, että Suomi selvittää häirintää teknisesti. Hän arvioi, että lähteitä kyetään ainakin jossain määrin selvittämään. Niinistö vertasi reaktiota Suomen alueloukkauksiin.
– Jos tunkeudutaan sähköisillä signaaleilla, ei se paljoa poikkea alueloukkauksista, Niinistö sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic