Lounais-Häme

Suomessa ei havaintoja Norjassa koirien kuolemia aiheuttaneesta ripuliepidemiasta

Mikäli koira alkaa ripuloida tai oksentaa runsaasti verta ja sen yleisvointi heikkenee, tulee ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.
Kuvituskuva: Johannes Blom

Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu tietylle paikkakunnalle tai alueelle keskittyvää koirien veriripulia, Ruokavirasto tiedottaa.

Norjan elintarviketurvallisuusvirasto on uutisoinut Norjassa useilla koirilla jopa kuolemaan johtanutta veriripulia. Koirien sairastumisen syy ei ole vielä tiedossa.

Koirasta toiseen tarttuvaa aiheuttajaa ei ole todettu ja alustavassa taustakyselyssä sairastuneiden koirien väliltä ei ole löydetty yhdistäviä tekijöitä. Selvitystyö on edelleen kesken ja voi kestää vielä viikkoja.

Suomessa esiintyy koirien verenvuotoista suolistosairautta yksittäisinä tapauksina melko säännöllisesti ympäri vuoden.

Sairaus tunnetaan nykyään nimellä AHDS eli acute hemorrhagic diarrhea syndrome, ennen sitä kutsuttiin nimellä hemorrhaginen gastroenteriitti eli HGE.

Ruokaviraston mukaan yleensä sairautta esiintyy yksittäistapauksina, mutta myös paikalliset taudinpurkaukset ovat mahdollisia. Suomessa edellinen laajempi taudinpurkaus on havaittu Itä-Suomessa noin 10 vuotta sitten. Usein sairautta esiintyy enemmän lämpimänä loppukesänä ja syksynä.

Sairauden oirekuva on yleensä äkillisesti alkava ja nopeasti etenevä. Mikäli koira alkaa ripuloida tai oksentaa runsaasti verta ja sen yleisvointi heikkenee (väsymys, voimattomuus), tulee ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.

Forssan Lehti soitti tiistaina muutamalle Kanta-Hämeessä toimivalle yksityiselle eläinlääkäriasemalle, sekä Riihimäen, Lopen, Hausjärven, Hyvinkään, Janakkalan, Hämeenlinnan ja Hattulan päivystävälle kunnaneläinlääkärille.

Soittokierroksen perusteella Kanta-Hämeessä ei ole lähiaikoina hoidettu yhtään ”Norjan taudin” oireista kärsivää lemmikkiä.

– En ole kuullut, että taudiksi epäiltyjä tartuntoja olisi ilmennyt. Uskon, että alueella toimivat eläinlääkärit tiedottaisivat asiasta toisilleen, mikäli epäilyjä olisi, toteaa eläinhoitaja Tuukka Wahlman Kanta-Hämeen Eläinklinikalta.

Ruokavirasto seuraa tilannetta ja tiedottaa lisää tarpeen vaatiessa.

Uusimmat

Näkoislehti

1.6.2020

Fingerpori

comic