Lounais-Häme Forssa

"Suomesta tulee matkailumaana kova sana" – Forssassa aletaan kouluttaa matkailupalveluiden tuottajia pandemiasta huolimatta

Koulutuskuntayhtymä alkaa kouluttaa matkailupalveluiden tuottajia.
Koulutuspäällikkö Minna Luoto ja liiketalouden lehtori Jaana Jussila ovat valmiina lähtemään opiskelijoiden kanssa yhteiselle matkalle, minne se ikinä johtaakaan. Uusi matkailualan perustutkinto räätälöidään opiskelijoiden tarpeisiin sopivaksi. Opintoja on mahdollisuus tehdä myös etänä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koulutuspäällikkö Minna Luoto ja liiketalouden lehtori Jaana Jussila ovat valmiina lähtemään opiskelijoiden kanssa yhteiselle matkalle, minne se ikinä johtaakaan. Uusi matkailualan perustutkinto räätälöidään opiskelijoiden tarpeisiin sopivaksi. Opintoja on mahdollisuus tehdä myös etänä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ammatti-instituutissa ollaan luottavaisia, että matkailuala elpyy koronapandemian jälkeen.

– Matkailun arvostus nousee, ja varsinkin Suomi matkailumaana on kova sana. Ihmiset osaavat arvostaa yhä enemmän hyvinvointia, vastuullisuutta ja matkailua, koulutuspäällikkö Minna Luoto ja liiketoiminnan lehtori Jaana Jussila uskovat.

Globaalisti Suomen matkailuvaltteja ovat puhdas luonto, ilmasto ja toimiva yhteiskunta.

– Myös kotimaan matkailu tulee lisääntymään tulevaisuudessa.

Lue lisää: Forssan seudulla saumoja uuteen matkailuvalttiin.

Finnairin takapihalla

Vaikka matkailuala on tällä hetkellä poikkeuksellisissa vaikeuksissa, pitää ammatti-instituutti kiinni suunnitelmistaan ja ryhtyy kouluttamaan matkailupalveluiden tuottajia.

Luoto kertoo syksyllä alkavan uuden matkailualan perustutkinnon syntyneen sekä halusta lisätä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän koulutustarjontaa että vastata seudulliseen tarpeeseen.

Tänä vuonna alkanutta matkailuopaskoulutusta lukuun ottamatta matkailualan koulutusta ei ole ollut Forssan seudulla tarjolla vuosiin. Ennen pandemiaa Suomen matkailubuumi ulottui Lounais-Hämeeseen asti.

– Helsingin hotelleista tehtiin bussimatkoja Torronsuolle. Olemme Finnairin takapihalla.

Lue myös: Forssan seutu saa uudet matkailuoppaansa.

Opintojen räätälöintiä

Koulutus on suunnattu toisen asteen käyneille tai ammatinvaihtajille. Räätälöitävissä opinnoissa huomioidaan opiskelijoiden aiempi osaaminen, kiinnostuksen kohteet ja elämäntilanne.

– Päiväopiskelun vaihtoehtona on verkkokoulutus. Koulutukseen voi osallistua myös etänä.

Digitaalisuuteen panostetaan opinnoissa muutenkin, sillä moni matkaa suunnitteleva suuntaa ensimmäiseksi internetiin.

Koulutuksen muita teemoja ovat yrittäjämäisyys ja vastuullisuus, joka tarkoittaa muun muassa kestävän kehityksen ja kulttuuriperinnön huomioimista.

– Bisnestäkään ei sovi unohtaa. Siksi osuuskunta Loimi-Akseli otetaan heti opintoihin mukaan, Jussila kertoo.

Sydämen paloa

Ammatti-instituutin henkilökuntaan kuuluu entuudestaan matkailualan koulutuksen käyneitä, jotka ovat ottaneet vastuuta koulutuksen suunnittelusta.

– Opettajilla on sydämen paloa koulutuksen järjestämiseen, Luoto kuvaa.

Koulutuksen yhteistyökumppaneita ovat Eerikkilän urheiluopisto, Ypäjän Hevosopisto, Hämeen ammatti-instituutin Mustialan yksikkö, Forza, Hamk ja paikallisia yrityksiä.

Opiskelijat voivat tehdä yhteistyökumppaneille esimerkiksi projektiluontoisia tapahtumia tai suorittaa tutkinnonosia yhteistyöoppilaitoksissa.

Myös ammatti-instituutin on aikomus ottaa uudesta koulutusalasta kaikki hyöty irti.

– Asuntola on tarkoitus herättää kesähotelliksi, ja tuotteistaa myös Liesjärven Honkapirtti eläväksi. Melkein 20 hengen majoitustilat, laavu, järvenranta ja sauna tarjoavat paljon mahdollisuuksia virkistyskäyttöön tai kurssien järjestämiseen, Luoto visioi.

Tuotteistamisen tärkeys

Koulutuksesta valmistuu matkailupalveluiden tuottajaksi, joka voi työskennellä esimerkiksi matkailualan tapahtuma- ja ohjelmapalveluja tuottavissa yrityksissä tai matkailukeskuksissa.

Jussila toivoo, että kun seudulle saadaan lisää matkailun osaajia, he luovat draivia ja yhtenäisyyttä pirstaleiseen matkailukenttään.

– Tuotteistamista ja markkinointia tarvitaan aina lisää.

Koulutus ei silti keskity yksin Forssan seudun matkailuun. Opinnoista voi aikanaan lähteä Erasmus-vaihtoon tai työharjoitteluun ulkomaille.

– Vaikka ajattelisi jäävänsä tälle seutukunnalle, asiakaspalvelutilanteissa englantia joutuu varmasti puhumaan, Luoto sanoo. FL

Matkailualan perustutkinto 180 osp

Opiskelijalta vaaditaan lukio-opinnot tai ammatillinen perustutkinto. Haku yhteishaussa tai jatkuvan haun kautta.

Aloituspaikkoja on 20. Koulutus alkaa 5.8. Mukaan pääsee myöhemminkin.

Opintojen kesto on yksilöllinen, noin kaksi vuotta.

Keskeisiä teemoja kestävä kehitys, digitalisaatio ja yrittäjämäisyys.

Vaihtoehtoina lähi-, monimuoto- tai verkko-opinnot.

Mahdollisuus suorittaa myös väyläopintoja Hamkissa.

Tutkinnosta valmistuu matkailupalveluiden tuottajaksi.

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic