Suomi aloittaa puheenjohtajuuden Euroopan yhteistyöjärjestössä - esillä kysymys Venäjän jäsenyydestä järjestössä

Helsinki
21.11.2018, 02:37

Kotimaa

Suomi aloittaa tänään puolivuotisen puheenjohtajuuskautensa Euroopan neuvostossa. Euroopan neuvosto on yhteistyöjärjestö, johon kuuluu käytännössä koko Eurooppa.
Venäjän jäsenyys yhteistyöjärjestössä on agendalla Suomen puheenjohtajuuskaudella. Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen vastalauseena sille, että Venäjän valtuuskunnan äänestysoikeus Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa jäädytettiin Krimin miehityksen jälkeen. Venäjä on ollut Euroopan neuvoston suurimpia rahoittajia.
Euroopan neuvostolla on tärkeä rooli Euroopan ihmisoikeuskysymyksissä ja niiden valvonnassa. Neuvoston pääsihteeri arvioi aiemmin, että Venäjän lähtö järjestöstä estäisi tavallisia venäläisiä hakemasta oikeutta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta sekä loisi Eurooppaan jälleen uuden jakolinjan.
– On todellinen vaara, että Euroopalla ei ole edessään vain brexit vaan myös ruxit, norjalainen pääsihteeri Thorbjörn Jagland arvioi aiemmin tässä kuussa Helsingissä.
Päätökset Euroopan neuvostossa tekee ministerikomitea, jonka puheenjohtajana Suomi tänään aloittaa. Suomen puheenjohtajuuskausi päättyy 17. toukokuuta ensi vuonna.
Euroopan neuvosto ei ole osa Euroopan unionia eikä sama asia kuin EU:n ja sen jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto.
Ensi vuonna Suomi on myös EU:n puheenjohtajamaa. EU-puheenjohtajakausi kestää heinäkuun alusta joulukuun loppuun.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic