Lounais-Häme

"Suomi ei ole enää lintukoto"

Vuodenvaihteessa Forssan Seudun Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajaksi valittu Pia Kuparinen on hieman outo tapaus forssalaisessa politiikassa. HK Scanilla teurastamotyöntekijänä toimiva Kuparinen on syntynyt Lappeenrannassa ja muutti Forssaan Helsingin kautta 11 vuotta sitten. Politiikka on kahden lapsen äitiä kiinnostanut pitkään, mutta vasta kolme vuotta sitten hän lähti siihen aktiivisesti mukaan. Kuparinen nousi muutamassa vuodessa paikallispolitiikan eturiviin ja vaikuttaa nyt kaupunginvaltuustossa.

-Koin yksimielisen valintani puheenjohtajaksi suurena luottamuksen osoituksena. Mielipiteeni saattavat olla rankkoja ja laitan itseni peliin, vaikka tuntemattomat ihmiset ovat viesteissään leimanneet minut natsiksi ja rasistiksi, Kuparinen sanoo.

 

Tuore puheenjohtaja pitää viime kesänä tapahtunutta joidenkin poliitikkojen erkaantumista perussuomalaisista omaksi ryhmäkseen hyvänä asiana. Vaikka Forssan seudulla sinisten henki ei edes pihise, jakaantumisella on ollut positiivisia vaikutuksia myös paikallistasolla.

-On helppo luotsata puolueen agendaa, kun se on niin omaani. Meillä on paikallisesti tosi hyvä henki ja ihmiset ovat kiinnostuneita puolueesta, jonka johdossa on järki-ihmisiä. Uusia jäseniäkin Forssan Seudun Perussuomalaisiin on tullut, Kuparinen kehuu.

Mikä sitten on puolueen agenda?

EU- ja maahanmuuttokriittisyys ovat kaikkien tiedossa. Kuparinen ei tiedä, olisiko Suomen tilanne parempi, jos eroaisimme Euroopan Unionista. Sen hän tietää, ettei eroaminen olisi helppoa. Liittovaltiokehitystä Kuparinen pitää vaarallisena, hän haikailee kauppaliiton perään.

-En ole hirveästi hyötyjä EU:sta nähnyt, vaikka niitäkin varmasti on. Olemme nettomaksaja ja pankkien rahoittaja.

 

Kupariselle maahanmuuttokriittisyys ei tarkoita rajojen laittamista kiinni, mutta rajavalvonnan hän palauttaisi ja matkustusasiakirjojen tulisi hänen mielestään olla kunnossa, kun maahan tullaan. Kuparinen kokee, että turvapaikanhakijoiden vyöryn myötä turvallisuusuhka kasvoi Suomessa.

-Poliisi on todennut, että ulkomaalaisten tekemät raiskaukset ja terrori-iskut ovat kasvussa. Koen, että kaikki Ruotsin kautta tulleet turvapaikanhakijat ovat täällä elintason takia. En syytä heitä, vaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Kuparinen uudistaisikin Suomen turvapaikkamenettelyn ja keskittyisi kiintiöpakolaisten ottamiseen. Tällöin hänen mielestään apu kohdistuisi aidosti hädässä oleville, myös naisille ja lapsille.

-Kehitysapuun pitäisi satsata. Perussuomalaiset on sitä ollut leikkaamassa, koska kuluja on pitänyt karsia muualta, kun toisaalla kulut ovat kasvaneet. Kun maahanmuuttopolitiikka on järkevöitetty, kehitysapua voidaan lisätä.

Työperäisen maahanmuuton Kuparinen hyväksyy, kunhan se on tuottavaa ja oikeaa työtä. Hänellä ei ole ollut ongelmia HK Scanilla puolalaisten, ammattitaitoisten lihanleikkaajien suhteen. Maahanmuuton ympärille on Kuparisen mukaan keksitty kaikenlaista keinotekoista työtä.

Kuparisen mukaan perussuomalaisten agendaan kuuluvat myös pienyrittäjien ja eläkeläisten sekä huono-osaisten aseman parantaminen. Hän olisi valmis tukemaan forssalaisia pienyrittäjiä, joilla on hyvä liikeidea. Kuparista riipaisee ajatella, kuinka pienituloiset joutuvat pohtimaan kummasta säästää, lääkkeistä vai ruoasta.

-Meidän pitäisi auttaa ensin omia, sen jälkeen muita. Emme voi auttaa itseämme hengiltä, hän sanoo.

 

Laura Huhtasaaren suosiota presidentinvaaleissa Kuparinen pitää kaksijakoisena. Sijoitus kolmanneksi suosituimpana ehdokkaana oli Kuparisen mielestä ensimmäisen kauden kansanedustajalta hyvä ja realistinen saavutus, mutta hän myöntää, ettei prosenttiosuus 6,9 äänistä ollut hyvä.

-Toisaalta ajattelen asiaa niin, että Sauli Niinistö vastaan muut. Niinistö on hoitanut tehtävänsä hyvin eikä hänen suosionsa yllättänyt.

Perussuomalaisia ja Huhtasaarta on naureskeltu tämän kommentista, että perussuomalaiset on uusi normaali. Mitä uusi normaali tarkoittaa Pia Kuparisen mielestä?

-Kansallismielisten oikeistopuolueet nousevat tekemään oikeistolaista politiikkaa, kuten on tapahtunut esimerkiksi Itävallassa ja Unkarissa. Kyse ei ole äärioikeistosta, vaan järjen äänestä. Emme ole enää lintukoto, meidän pitää suojella omiamme terrorismilta ja muilta lieveilmiöiltä, Kuparinen näkee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti