Lounais-Häme

Suomi ei rajaa luokkakokoja koulujen auetessa

Euroopan tartuntatautiviraston mukaan lapset eivät levitä koronavirusta aikuisiin.
Valtio on Suomessa ohjeistanut kouluja huolehtimaan hygieniasta ja turvaväleistä. Ryhmäkokoja ei ole kuitenkaan rajattu. Arkistokuva Nummen koulukeskuksesta Hämeenlinnasta. Kuva: Christoffer Enckelman
Valtio on Suomessa ohjeistanut kouluja huolehtimaan hygieniasta ja turvaväleistä. Ryhmäkokoja ei ole kuitenkaan rajattu. Arkistokuva Nummen koulukeskuksesta Hämeenlinnasta. Kuva: Christoffer Enckelman

Suomi ei ole puuttunut koulujen ryhmäkokoihin, vaikka Euroopan tartuntatautivirasto ECDC kehottaa siihen.

ECDC linjaa toimintaohjeissaan koulujen osalta, että viranomaiset eivät ensisijaisena keinoja turvautuisi koulujen sulkemisiin. Sen sijaan se suosittaa esimerkiksi fyysisen etäisyyden lisäämistä oppilaiden kesken, käsienpesun edistämistä ja pienempiä luokkakokoja.

Valtio on Suomessa ohjeistanut kouluja huolehtimaan hygieniasta ja turvaväleistä. Ryhmäkokoja ei ole kuitenkaan rajattu. Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan syynä on se, että Suomen lainsäädäntö ei lähtökohtaisesti aseta ryhmäkokorajaa ja sellaisen määritteleminen vain epidemiologisesti olisi hankalaa.

–  Siksi ohjeistus lähtee siitä, että pitää pyrkiä pitämään ryhmiä erillään toisistaan päivän ajan, eikä koulun yhteisiä tilaisuuksia järjestetä.

Peruskouluissa samassa ryhmässä pysytteleminen on helpompaa alakoulussa kuin yläkoulussa. Yläkoulussa oppilailla on valinnaisaineita ja opettajat vaihtuvat oppiaineen mukaan.

Ministeri kuitenkin uskoo, että nuorille rajoitusten noudattaminen on helpompaa kuin alakoululaisille tai varhaiskasvatuksessa oleville lapsille.

–  Yläkoululaisille on helpompaa ohjeistaa turvaväleistä ja väljyydestä kuin pienille lapsille, jotka leikkivät keskenään.

Koulut auki Pohjoismaissa

ECDC kertoo STT:lle, että koronavirus ei vaikuta tarttuvan yhtä yleisesti lapsista aikuisiin kuin aikuisten kesken. Tieto on vasta alustavaa, mutta myös aiemmin sars- ja mers-epidemioissa tautia havaittiin harvemmin lapsilla kuin aikuisilla ja oireet olivat lapsilla usein lievempiä kuin aikuisilla.

Ruotsissa ja Islannissa kouluja on pidetty epidemian ajan auki, kun taas Suomea epidemiassa edellä kulkevissa Norjassa ja Tanskassa kouluja on alettu avaamaan uudelleen. Muiden maiden esimerkki viittaa Anderssonin mukaan siihen, että koulut eivät ole olleet merkittävässä roolissa epidemian levittäjinä.

–  Jos tartuntoja on ollut, ne ovat ymmärtääkseni olleet peräisin oman perheen vanhemmilta. STT

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic