Suomi esitti Venäjän lähettiläälle huolensa gps-häirinnästä

Helsinki
19.11.2018, 11:38

Kotimaa

Ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen on keskustellut Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsovin kanssa gps-häirinnästä. Anttonen ilmaisi Kuznetsoville Suomen huolen häirinnästä ja sen siviililentoliikennettä vaarantavasta vaikutuksesta.
Anttonen totesi Suomen odottavan Venäjältä lisätietoja ja vastuullista toimintaa, kertoi yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksiköstä STT:lle. Keskustelussa käsiteltiin turvallisuutta, mutta mitään varsinaista uutta ei ilmennyt.
– Ei nyt ole sellaista uutta tietoa, joka tässä nyt olisi kerrottavissa, Rautio sanoi.

Ulkoministeriö kertoi häirinnän tulleen Venäjältä

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi viime viikolla, että Kutznetsov on kutsuttu keskusteluihin gps-paikannussignaalin häiritsemisen takia.
Ministeriön mukaan sotilasliitto Naton sotaharjoituksen aikana tapahtunut gps-signaalin häirintä tuli Venäjältä. Ulkoministeriö kertoi viime viikolla toimittaneensa selvityksen aiheesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.
Norjan puolustusministeriön mukaan Nato-harjoituksen aikana tunnistetut häirintäsignaalit paikannettiin Kuolan niemimaalle. Sekä Norjan että Suomen ilmailuviranomaiset varoittivat ilmailuliikennettä gps-suunnistuksen häiriöstä Lapin alueella.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi aiemmin, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa. Sipilä ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, mikä taho oli häirinnän takana mutta sanoi, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.
Venäjä on kiistänyt häirinneensä tarkoituksellisesti Suomen gps-signaalia.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic