Suomi esitti Venäjän lähettiläälle huolensa gps-häirinnästä - Venäjän mukaan Suomi ei ole esittänyt todisteita, että häirintä tuli Venäjältä

Helsinki
19.11.2018, 17:15

Kotimaa

Venäjän Suomen suurlähetystön mukaan Suomi ei ole esittänyt mitään todisteita siitä, että sotilasliitto Naton sotaharjoituksen aikana tapahtunut gps-signaalin häirintä tuli Venäjältä, kertoo uutistoimisto Tass.
Lausunnon mukaan Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov korosti ilmaliikenteen turvallisuuden olevan Venäjälle aivan yhtä tärkeää kuin Suomellekin.
– Emme saaneet mitään todisteita siitä, että häirintälähde sijaitsisi Venäjällä. Tästä johtuen uskomme, että asiantuntijoiden välillä käyty vuoropuhelu, jossa ovat mukana kaikkien alueen maiden relevantit tahot, on tarpeen kun ajatellaan tällaisia tilanteita, lähetystö muotoili.
Venäjän lähetystön mukaan Suomi piti tarpeellisena navigointia koskevan tietovaihdon tehostamista.
Ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen keskusteli Kuznetsovin kanssa häirinnästä. Anttonen ilmaisi Kuznetsoville Suomen huolen häirinnästä ja sen siviililentoliikennettä vaarantavasta vaikutuksesta.
Anttonen totesi Suomen odottavan Venäjältä lisätietoja ja vastuullista toimintaa, kertoi yksikönpäällikkö Sari Rautio ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksiköstä STT:lle. Keskustelussa käsiteltiin turvallisuutta, mutta mitään varsinaista uutta ei ilmennyt.
– Ei nyt ole sellaista uutta tietoa, joka tässä nyt olisi kerrottavissa, Rautio sanoi.

Ulkoministeriö kertoi häirinnän tulleen Venäjältä

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi viime viikolla, että Kutznetsov on kutsuttu keskusteluihin gps-paikannussignaalin häiritsemisen takia.
Ministeriön mukaan sotilasliitto Naton sotaharjoituksen aikana tapahtunut gps-signaalin häirintä tuli Venäjältä. Ulkoministeriö kertoi viime viikolla toimittaneensa selvityksen aiheesta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.
Norjan puolustusministeriön mukaan Nato-harjoituksen aikana tunnistetut häirintäsignaalit paikannettiin Kuolan niemimaalle. Sekä Norjan että Suomen ilmailuviranomaiset varoittivat ilmailuliikennettä gps-suunnistuksen häiriöstä Lapin alueella.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi aiemmin, että epäilty gps-häirintä Lapissa oli tarkoituksellista toimintaa. Sipilä ei ottanut tarkemmin kantaa siihen, mikä taho oli häirinnän takana mutta sanoi, että Venäjällä tiedetään olevan kyvykkyyksiä vastaavaan häirintään.
Venäjä on kiistänyt häirinneensä tarkoituksellisesti Suomen gps-signaalia.

http://tass.com/world/1031529

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic