Lounais-Häme

Suomi ja Ranska peräävät yhteistä itsenäistä sotilaallisista torjuntavalmiutta Euroopalle

Helsinki
30.08.2018, 19:24

Kotimaa

EU:n puolustusyhteistyön pitää vahvistaa paitsi kriisinhallintaa myös kykyä ulkoisissa kriiseissä ja sitä kautta kansalaisten suojelemisessa. Näin tiivistää pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskeisen sanoman julkilausumassa, jonka hän ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkistivat torstaina.
– Solidaarisuusartiklan 42.7 nostaminen esiin tässä julistuksessa on tärkeää. Se monesti unohtuu näissä keskusteluissa. Monille Euroopan maille puolustusyhteistyön syventäminen on kriisinhallintaa koskevaa, Sipilä sanoi päämiesten yhteisen tiedotustilaisuuden jälkeen.
Sipilän mukaan avunpyytäjämaan on kerrottava, mitä muilta haluaa.
– Jos pyydetään apua, sitä pyydettyä apua pyritään antamaan. Siitä tässä on kysymys, Sipilä sanoi.

”Sotilaallista torjuntavalmiutta”

Julkilausumassa Suomi ja Ranska peräävät Euroopalle vahvempaa yhteistä itsenäistä sotilaallista torjuntavalmiutta ensi vuosikymmeneen mennessä. Tavoitteen tulee Macronin ja Sipilän mielestä perustua vahvaan ja innovatiiviseen eurooppalaiseen puolustusteollisuuteen ja mukautettuihin yhteisiin rahoitusvälineisiin.
Julkilausuman mukaan yhteinen puolustus perustuu paitsi riskien ja haasteiden analyysiin myös tosiasialliseen solidaarisuuteen.
– Kaiken kahdenvälisen tai monenvälisen yhteistoiminnan on pystyttävä suoraan torjumaan terrorismin uhkaa, hybridiuhkia sekä valtapolitiikkoja, julkilausumassa sanotaan.
Sipilä sanoi miesten olevan yhtä mieltä siitä, että EU pystyy olemaan uskottava vain, jos se pystyy pitämään huolen kansalaistensa turvallisuudesta.

Maatalous ja maahanmuutto esillä

Puolustuksen lisäksi Macron ja Sipilä keskustelivat muun muassa innovaatioista ja tutkimuksesta, emun kehittämisestä, maahanmuutosta, sisämarkkinoista ja kauppapolitiikasta.
Molemmat painottivat myös eurooppalaisen yhteistyön merkitystä muun muassa maatalouden toiminnan turvaamisessa.
– Vajaan vuoden kuluttua Suomi ottaa haltuunsa EU:n puheenjohtajuuden. On tärkeää alkaa pohjustaa tätäkin, Macron sanoi.
Macronilta ja Sipilältä kysyttiin myös Saksassa nähdyistä levottomuuksista. Sipilä arvioi, että poliitikkojen pitää pystyä tarjoamaan kunnollinen vaihtoehto äärioikeiston ja populistien sanomalle jokaisissa vaaleissa. Sipilän mukaan poliitikkojenkin pitää katsoa peiliin ja pohtia, onko kansalaisten huolet otettu tosissaan.

Upin Tiilikainen: Välit vaikuttivat hyvin mutkattomilta ja lämpimiltä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikaisen mukaan syvemmän puolustuspolitiikan rakentaminen on asia, jossa Suomi ja Ranska ovat toisiaan hyvin lähellä ja yhteisiä intressejä riittää.
– Macronin viesti on, että Euroopan tulee tarjota turvaa kansalaisilleen. Suomi taas lähestyy eri kulmasta: me olemme Naton ulkopuolinen maa ja turvallisuusympäristömme on vaativa, joten EU:sta odotetaan konkreettista turvallisuuspoliittista apua.
Tiilikainen kiinnitti huomiota siihen, kuinka veljellisiltä Macronin, Sipilän ja Niinistön välit vaikuttivat.
– He viittasivat useita kertoja edellisiin tapaamisiinsa. Tämä on merkillepantavaa ja hienoa, koska en usko, että tällaista tiivistä yhteyttä on ollut aikaisempiin Ranskan johtajiin. On erittäin hyvä, jos Suomi saa intressinsä Ranskan tietoon ja voi tuoda omia näkemyksiään siten esille.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti