Lounais-Häme

Suomi lähettää noin 30 hengen pelastusjoukkueen kalustoineen Ruotsiin

Helsinki
27.07.2018, 13:40

Ulkomaat

Suomi lähettää Ruotsin avuksi metsäpalojen sammutustöihin noin 30 hengen pelastusjoukkueen kalustoineen, kertoo sisäministeriö.
Joukkueeseen kuuluu ihmisiä Pohjois-Savon, Oulu-Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksilta. Joukkue koostuu niin pelastuslaitosten henkilöstöstä kuin alueellisista sopimuspalokuntalaisista. Ministeriön mukaan lähtijät on koottu usean pelastuslaitoksen alueelta normaalin valmiuden ulkopuolelta.
Ruotsiin lähetetään lisäksi paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja. Mukaan lähtee myös Kriisinhallintakeskuksen lähettämä teknisiä asioita hoitava kolmihenkinen ryhmä, jonka tehtävänä on helpottaa esimerkiksi logistiikkaan ja viestintään liittyviä tehtäviä.

Suomalaiset apuna ainakin viikon verran

Alustavan arvion mukaan apujoukot saapuvat Ruotsiin huomisaamuun mennessä. Lähtökohtaisesti suomalaiset ovat apuna sammutustöissä noin viikon mutta tilanteen vaatiessa myös pidempään.
– Ruotsin metsäpaloissa auttaminen on tärkeää kaikilla niillä resursseilla, jotka voimme lähettää vaarantamatta tehokasta metsäpalojen tunnistusta ja sammutusta Suomessa. Toivotan voimia kaikille lähtijöille, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen tiedotteessa.
Mykkänen kertoi aiemmin Twitterissä, että Ruotsi on hyväksynyt Suomen avuntarjouksen metsäpaloihin.
Vaikka metsäpalojen tilanne on hieman helpottanut Ruotsissa, viranomaiset ovat tällä hetkellä huolissaan erityisesti maan eteläosasta, jossa paloriski on erityisen suuri muun muassa kuivuuden takia.
Ruotsi on jo tähän mennessä saanut sammutustöihin apua muun muassa Italiasta, Saksasta, Ranskasta, Puolasta ja Tanskasta.

Merkittäviä vaikutuksia porojen laidunalueille

Metsäpalot ovat hieman helpottaneet Ruotsissa. Aiemmin tällä viikolla maan metsähallitus arvioi, että kesän aikana paloissa on tuhoutunut metsää 900 miljoonan kruunun eli yli 87 miljoonan euron arvosta.
Ruotsin tuhoisilla metsäpaloilla on vakavia seurauksia porojen laidunmaille. Göteborgin yliopiston apulaisprofessori Robert Björk kertoo Sameradiolle, että palot koettelevat etenkin talvilaidunmaita, joilta voi olla vaikea löytää laidunnettavaa vuosiin. Palautumiseen voi mennä vuosikymmeniä.
Kesälaitumien tilanne sen sijaan on toiveikkaampi. Verrattuna esimerkiksi jäkälään, ruoho kasvaa nopeasti takaisin. Björkin arvion mukaan metsäpaloissa mahdollisesti tuhoutuneilta kesälaitumilta löytynee laidunnettavaa jo ensi vuonna.
Esimerkiksi Ruotsin Jämtlandin läänissä on riehunut suuria paloja.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic