Lounais-Häme Hämeenlinna

Suomi nousi lehdistönvapauden kakkosmaaksi – edellä vain Norja

Globaali tilanne on jopa hälyttävä, arvioi Toimittajat ilman rajoja -järjestö
Kuva: Mikko Soini
Kuva: Mikko Soini

Suomi on noussut lehdistönvapauden kakkosmaaksi. Edellä on vain Norja, joka sijoittui nyt kolmatta vuotta peräkkäin ykköseksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksissä.

Suomen nousua selittää se, että täällä lehdistön- ja sananvapauteen vuosina 2016 ja 2017 liittyneet skandaalit eivät ole toistuneet.

Pohjola erottuu sananvapauden kannalta parhaana alueena. Lehdistönvapauden yleistilanne sitä vastoin on RSF:n mukaan hälyttävä: median vapaus on heikentynyt niin autoritäärisillä alueilla kuin perinteisesti turvallisissakin maissa.

180 maata käsittävässä indeksissä vain 16 maan tilannetta voidaan enää pitää hyvänä. Vihapuhe on muuttunut toimittajiin kohdistuvaksi väkivallaksi ja strategiseksi vaientamiseksi. Monissa maissa journalisteja on pyritty hiljentämään myös oikeustoimilla.

RSF:n indeksistä käy ilmi esimerkiksi se, että Venäjä putosi jälleen yhden sijan alaspäin ja on nyt sijalla 149. Kreml on vaikeuttanut median toimintaa pidättämällä toimittajia ja säätämällä uusia, sananvapautta kaventavia lakeja.

Järjestö niin ikään toteaa, että presidentti Donald Trumpin vihamielisyys toimittajia kohtaan on pudottanut Yhdysvallat kolme sijaa alaspäin. Yhdysvallat päätyi sijalle 48, eli se on pudonnut indeksissä ensimmäistä kertaa ongelmamaiden ryhmään.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic