Lounais-Häme

Suomi on täynnä eriskummallisuuksia

Send me anywhere. Lähetä minut minne tahansa.

Tämän vaihtoehdon kalifornialainen Kiana Simmons ruksi Rotary-klubin nuorisovaihtolomakkeeseen.

Niin hän päätyi Suomeen ja Forssaan.

-Kun sain tietää kohdemaani, en tiennyt Suomesta yhtään mitään. Luin kaiken mahdollisen tiedon, mitä löysin ja ihastuin maahan jo ennen kuin pääsin tänne, Simmons kertoo englanniksi.

Nuoren kalifornialaisen otti vastaan Forssan Rotaryklubi ja hänen uudeksi koulukseen valikoitui Forssan yhteislyseo. Simmons asuu vuoden aikana kolmessa eri forssalaisessa perheessä, opiskelee lukiossa ja pyrkii tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin mahdollisimman laajasti.

Suomalainen kulttuuri onkin Simmonsille yhä pieni mysteeri, vaikka hän on asunut Forssassa jo elokuusta asti. Simmonsin mielestä suomalaisia erikoisuuksia ovat vaikkapa astiakaappi, lumi, makkaran paistaminen nuotiolla ja suihku ilman ammetta.

Erikoisin asia suomalaisissa on kuitenkin kommunikointitapa.

-Huomasin nopeasti, että uusiin ihmisiin tutustuessani minun tulee käyttäytyä tyynesti enkä saa tuoda liikaa esille persoonani. Suomalaiset alkavat muuten pelätä minua tai pitävät outona. En vieläkään tiedä, milloin suomalaista kuuluu halata, milloin kätellä ja milloin vain moikata, Simmons kertoo.

Kulttuurisista eroavaisuuksista huolimatta kalifornialainen on rakastunut Suomeen. Hän pitää täällä melkein kaikesta: luonnosta, sinisestä taivaasta, iloisista pilvistä, suklaasta, terveellisestä ruoasta ja värikkäistä rakennuksista. Myös ihmiset ovat lämpimiä ja huolehtivaisia, kunhan heihin saa ensin kontaktin.

-Voisin kuvitella jääväni Suomeen pysyvästi.

Simmonsin vieressä istuu brasilialainen Leticia de Lima ja kuuntelee vaihto-oppilaan kertomuksia. De Lima voi helposti allekirjoittaa kaikki Simmonsin kokemukset. Hän oli nuorisovaihdossa Forssassa kaksi vuotta sitten ja palasi nyt viikoksi tervehtimään suomalaisia ystäviään ja isäntäperheitään.

Myös de Lima koki suomalaisen kulttuurin erityislaatuisena. Hassua oli esimerkiksi suomalaisten tapa kyläillä toistensa luona spontaanisti. Vieraille keitettiin aina kahvia tai teetä.

-Meillä Brasiliassa vieraille tarjotaan lounas tai päivällinen. Suomalaiset keittävät joka kerta kahvit.

De Lima jäi kaipaamaan Suomea, suomalaisia ystäviään ja rauhallista Forssaa, jossa kaikki on pientä.

-Kotikaupungissani São Paulossa lasiset rakennukset kohoavat korkealle ja liikenneruuhka on kaamea. Ei siellä ole tällaisia söpöjä puutaloja niin kuin Forssassa.

Forssa on lumonnut myös Simmonsin. Nuori nainen kävelee joka päivä kouluun Kutomon ohi ja ihastelee punatiilirakennuksia, jokea ja valkoisia puita.

Hänen suosikkipaikkansa Forssassa on kuitenkin Saunasilta ympäristöineen.

-Kuljeskelen usein joenvartta pitkin. Kerran näin joen yläpuolella sateenkaaren, jonka edessä lensi lintuja. Sellaista näkyä ei unohda koskaan. FL

 

Rotaryn nuorisovaihto
Rotary-järjestön kautta lähetetään vuosittain vaihtoon 800 nuorta ympäri maailman.Nuoret saavat itse toivoa kohdemaata tai antaa järjestön valita.Vaihto voi kestää muutamasta viikosta kouluvuoteen.Vuosivaihto on tarkoitettu yleensä 16–17-vuotiaille nuorille.Forssassa vaihtoon ottaa ja lähettää nuoria Forssan Rotaryklubi ja Forssan Sepänhaan Rotaryklubi.Isäntäperheet eivät saa korvausta nuoren vastaanottamisesta, joten vaihto perustuu vapaaehtoisuuteen.Rotaryklubi pyrkii kansainvälisesti kansojen väliseen yhteisymmärrykseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic