Lounais-Häme

Suomi on yhä kalleimpia maita Euroopassa - kärjessä Islanti, Sveitsi ja Norja

Helsinki
20.06.2018, 16:01

Talous

Suomi oli viime vuonna muiden Pohjoismaiden tavoin Euroopan kalleimpia maita. Eurostatin vertailussa Suomi oli kahdeksanneksi kallein, kertoo Tilastokeskus.
Suhteellisesti kalleimpia tuoteryhmiä Suomessa olivat alkoholijuomat, tupakka sekä ravintola- ja majoituspalvelut. Puolestaan energian ja tietoliikenteen hinnat olivat Suomessa EU-keskiarvoa halvempia.
Ruotsissa ja Tanskassa vaatteet ja kengät maksoivat enemmän kuin Suomessa. Myös ruoka oli Tanskassa ja Ruotsissa kalliimpaa kuin Suomessa. Alkoholijuomista ja tupakasta suomalaiset taas joutuivat maksamaan ruotsalaisia ja tanskalaisia enemmän.
Suomi oli vertailussa kahdeksanneksi kallein myös vuonna 2016.

Unionin korkeimmat hinnat ovat Tanskassa

Kärkeä piti viime vuonna Islanti, jonka hinnat olivat jopa 66 prosenttia korkeammat kuin EU-maissa keskimäärin. Erityisen kalliita Islannissa olivat alkoholijuomat, tupakka, vaatteet ja kengät sekä hotelli- ja ravintolapalvelut. Myös huonekalut ja kuluttajaelektroniikka olivat Islannissa kalliita.
Islannin jälkeen kalleimpia maita olivat Sveitsi, Norja ja Tanska. Suomea edellä olivat myös Luxemburg, Ruotsi ja Irlanti.
EU:n korkeimmat hinnat löytyivät Tanskasta. Sen, kuten myös Norjan hintataso ylitti EU-maiden keskiarvon noin 40 prosentilla. Suomi ja Ruotsi taas ylittivät keskiarvon 20 prosentilla.

Makedonia ja Bulgaria vertailun halvimpia

Heti Suomen perässä vertailussa ovat Britannia, Hollanti, Belgia, Ranska, Itävalta ja Saksa. Etelänaapuri Viro oli vertailussa 22. kallein.
Perää 38 maan vertailussa pitävät Romania, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Serbia, Bulgaria ja Makedonia. Euroopan halvimmissa maissa Bulgariassa ja Makedoniassa hinnat olivat alle puolet EU:n keskiarvosta.
Eurostatin vertailussa on mukana 28 EU:n jäsenvaltion lisäksi muun muassa unionin ehdokasmaita ja Efta-maat Islanti, Norja ja Sveitsi.

https://www.stat.fi/til/kvhv/2017/kvhv_2017_2018-06-20_tie_001_fi.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic