Lounais-Häme

Suomi osallistuu taas EU:n taisteluosastoon, jolle ei ole vielä koskaan löytynyt käyttöä

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan

Ilkka Kanervan

(kok.) mielestä EU:n alkaa olla aika miettiä vakavasti taisteluosastojensa tulevaisuutta.

EU:lla on ollut kaksi taisteluosastoa täydessä lähtövalmiudessa vuoden 2007 alusta alkaen, mutta niitä ei ole lähetetty käytännön operaatioihin kertaakaan.

– Tilanteet ovat olleet joko liian vaativia tai liian siviilityyppisiä. Koskaan ei ole ollut ikään kuin oikeaa viritystä näille. Nyt on vähän kysymysmerkin takana, että mihin tämä on johtamassa, Kanerva sanoo Lännen Medialle.

Puolustusministeri

Jussi Niinistö

(ps.) kertoi keskiviikkona eduskunnassa, että Suomen osallistuminen EU:n taisteluosastoon tänä vuonna maksaa yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa.

– Jos taisteluosastojen toiminta jatkuu näin, niin onko se kustannustehokas tapa kouluttaa meidän tämän toimintafilosofian mukaisia joukkojamme, vai pitääkö filosofiaa muuttaa, että tästä saadaan hyöty irti, Kanerva kysyy.

Kanerva ei halua vielä itse ottaa kantaa siihen, pitäisikö taisteluosastojen muskeleita esimerkiksi kasvattaa, vai tulisiko lähtökohdaksi ottaa jatkossa matalamman profiilin toiminta.

Kanerva on parhaillaan matkustamassa Saksaan ja aikoo tunnustella siellä ilmapiiriä asiaan.

– He ovat tässä monella tapaa hyvin ratkaisevassa roolissa.

Suomi osallistuu

Iso-Britannian johtaman taisteluosaston valmiusvuoroon heinäkuun alusta vuoden loppuun asti. Taisteluosaston kokonaisvahvuus on noin 1 700 sotilasta. Suomi asettaa lähtövalmiuteen noin 50 sotilaan osaston, joka muodostuu tiedustelujoukkueesta, ilmatulenjohtoryhmästä, huolto-osasta sekä esikuntaupseereista. Suurin osa joukosta on reserviläisiä.

Turhautuminen EU:n taisteluosastoja kohtaan on pulpahdellut vuosien varrella pintaan monissa EU-maissa. Jäsenmailla on taustoistaan johtuen erilaisia toiveita ja odotuksia niiden käytölle.

Suomi on puolustusministeri Niinistön mukana puhunut taisteluosastojen käytön puolesta, mutta esimerkiksi Iso-Britannia ilmoitti taannoin, että käyttää niitä mieluiten Afganistanin sodassa taistelevien sotilaidensa lepuuttamiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic