Lounais-Häme

Suomi sata vuotta tasavaltana – Keskiviikkona liput nousevat salkoon

Tasavaltainen hallitusmuoto on ohjannut Suomen kehittymistä nykyaikaiseksi oikeusvaltioksi.
Tänä vuonna keskiviikko 17.7. on yleinen liputuspäivä. Liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21. Kuva: Terho Aalto
Tänä vuonna keskiviikko 17.7. on yleinen liputuspäivä. Liputus alkaa aamulla kello 8 ja päättyy auringon laskiessa, kesällä kuitenkin viimeistään kello 21. Kuva: Terho Aalto

Keskiviikko 17. heinäkuuta on tänä vuonna yleinen liputuspäivä, sillä Suomen tasavaltaisen hallitusmuodon vahvistamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta.

Eduskunta hyväksyi tasavaltaisen hallitusmuodon jo kesäkuussa 1919, mutta valtionhoitaja Mannerheim vahvisti sen heinäkuun 17. päivänä.

Hallitusmuodossa annettiin perustuslain suoja kansalaisten perusoikeuksille, joihin lukeutuvat muun muassa sananvapaus, uskonnonvapaus ja kokoontumisvapaus.

Hallitusmuoto, sekä aiemmin vahvistetut valtiopäiväjärjestys, vaalilaki ja kunnallisvaalilaki, loivat pohjan suomalaiselle demokratialle. Hallitusmuoto 1919 oli voimassa vuoden 2000 perustuslain säätämiseen asti.

 

Merkkivuosien sarja huipentuu

Hallitusmuoto 100 vuotta -merkkivuosi päättää Suomen itsenäistymiseen sekä demokraattisen yhteiskunnan ja valtion rakentumiseen liittyneiden merkkivuosien sarjan.

Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 110 vuotta eduskuntauudistuksesta, jolla toteutettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Naiset saivat ensimmäisinä maailmassa täydet poliittiset oikeudet, äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden.

Seuraavana vuonna 2017 juhlittiin Suomen satavuotista itsenäisyyttä, ja vuosi 2018 oli sisällissodan muistovuosi.

Hallitusmuoto 100 vuotta on kansanvallan ja suomalaisen demokraattisen sekä parlamentaarisen päätöksenteon ja kansalaisten perusoikeuksien merkkivuosi.

 

Syksyllä luvassa lisää juhlallisuuksia

Varsinaista merkkipäivää juhlitaan keskiviikkona liputuksen lisäksi SuomiAreenassa järjestettävällä seminaarilla.

Seminaarissa tarkastellaan hallitusmuodon merkitystä suomalaisen demokratian ja yhteiskunnan kivijalkana. Puhujina ovat muun muassa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Mika Lintilä ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Viralliset juhlallisuudet ja muut tapahtumat keskittyvät syyskuulle. Eduskunnassa pidetään 10.9. Hallitusmuoto 100 vuotta -juhlatilaisuus. Samalla viikolla Presidentinlinnassa, eduskuntatalossa, Valtioneuvostonlinnassa ja Säätytalossa vietetään avoimien ovien päiviä.

Lisäksi Kansallisarkistossa ja Kansallismuseossa on syyskuussa hallitusmuotoon liittyviä näyttelyitä ja ohjelmaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic