Lounais-Häme

Suomi tarkoittaa juhlaa! – Tammelan varhaiskasvatus summaa 100-vuotisjuhlat näyttelyssä

Suomen karttoja, valokuvia pihalta, maalauksia kotimaan luonnosta ja eläimistä, moninaisia askarreltuja, Suomen lippuja eri muodossa.

Tammelan kunnantalon aulassa ollaan tällä hetkellä vielä täysin Suomen juhlavuoden lumoissa. Aulassa avautui torstaina Suomi 100 vuotta varhaiskasvatuksen silmin -näyttely, johon on nimensä mukaisesti koottu yhteen koko Tammelan alueen varhaiskasvatuksen Suomi 100 -töitä.

-Jotta mukaan saatiin koko vuosi, piti näyttely pitää vuodenvaihteen tienoilla, ja aikataulukysymysten takia näyttely on tänä vuonna, päiväkoti Haituloiden lastentarhan varajohtaja Sari Lintula kertoo.

Näyttelyn avajaisissa Haituloiden Kettujen esikoululaisryhmä esitti teemaan sopivan Suomi 100 -laulun muiden lasten iloksi. Esityksen jälkeen eskarit pääsivät tutustumaan sekä omiin että muidenkin töihin.

-Teimme ainakin Suomi-nauhoja. Nauhoissa oli Suomen lippuja, Kettujen Iida Tähtinen kertoo.

-Teimme Suomi-taulutkin, Sebastian Nystedt jatkaa.

-Taulussa on Suomen kartta, teimme sen vasaralla. Se oli vähän hankalaa. Äiti yritti tehdä samanlaista kotona, mutta lauta oli liian laiha, Iina Lahti sanoo.

Haituloiden Karhut-ryhmän teoksista esillä oli käpylehmiä. Käpylehmiä enemmän ryhmäläisiä silti tuntuivat kiinnostavan erilaiset kartat.

-Eläinten Suomi on hieno, Nikolas Rämö toteaa ja osoittaa paperista karttaa, johon on liimattu kuvia erilaisista metsän eläimistä.

-Ja nämäkin ovat, Viljami Ohraluoma jatkaa osoittaen paperisia joutsenia sekä karttaa, jossa on eläimiä talviturkeissaan.

Askarteleminen ja laulaminen olivat Sari Lintulan mukaan konkreettisia asioita, joiden kautta kerrottiin lapsille Suomesta ja satavuotisjuhlista.

Lintula kertoo, että Suomesta, sen merkityksestä ja itsenäisyydestä käytiin lasten kanssa pitkin vuotta erilaisia keskusteluja.

-Lapset ovat hyvin tiedonjanoisia. Lähdimme tietysti liikkeelle lapsille läheisistä asioista, kuten luonnosta, Lintula sanoo.

-Hyvin lapset ovat myös tienneet vastauksia, mutta totta kai välillä on tullut hyvin hauskojakin vastauksia. Jos kysytään, kuka on Suomen presidentti, voi vastaus olla vaikka ”pappi”, Lintula hymyilee.

Miten lapset sitten summaisivat Suomen vuoden juhlinnan jälkeen?

-Se tarkoittaa hyvää, Tähtinen sanoo.

-Juhlaa! jatkaa Lahti.

-Sehän oli hyvä vastaus, sillä juhlimmehan me itsenäisyyspäivänä, Lintula naurahtaa. FL

Näyttely on auki Tammelan kunnantalolla 26.1. asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic