Lounais-Häme

Suomi valmistautuu Euroopan neuvoston puheenjohtajuuteen, pääsihteeri Jagland vierailee Helsingissä

Helsinki
08.11.2018, 01:19

Kotimaa

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjörn Jagland vierailee tänään Helsingissä. Samalla julkistetaan ohjelma Suomen puheenjohtajakaudelle neuvostossa. Kausi alkaa myöhemmin tässä kuussa ja kestää puoli vuotta.
Suomi on ilmoittanut aikovansa painottaa neuvoston perustyötä ihmisoikeuksien ja oikeusvaltiojärjestelmän vahvistamisessa. Esiin nousevat myös tasa-arvo ja naisten oikeudet sekä nuoret ja radikalisoitumisen estäminen.
Ratkaistaviin ongelmiin puolestaan kuuluu kysymys Venäjän osallistumisesta Euroopan neuvoston työhön. Neuvoston suurimpiin rahoittajiin kuulunut Venäjä ei ole maksanut jäsenmaksujaan helmikuun 2017 jälkeen.
Venäjä jäädytti jäsenmaksujensa maksamisen vastalauseena päätöksille, joilla rajoitettiin Venäjän valtuuskunnan osallistumisoikeuksia parlamentaariseen yleiskokokseen Krimin miehityksen johdosta.
Euroopan neuvosto (EN) ei ole osa Euroopan unionia eikä sama asia kuin EU:n ja sen jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Vuonna 1949 perustetussa järjestössä on nykyisin mukana jo 47 valtiota eli käytännössä koko Eurooppa. Suomi liittyi täysjäseneksi 1989, Venäjä 1996.
Päätökset neuvostossa tekee ministerikomitea, jonka puheenjohtajana Suomi nyt aloittaa. Parlamentaarinen yleiskokous on neuvoa-antava ja aloitteita tekevä toimielin.
Neuvoston peruskiviä on vuonna 1950 syntynyt Euroopan ihmisoikeussopimus, jonka toteuttamista valvoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT).

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti