Lounais-Häme Tammela

Suosittu maalaiskomedia saa ensi-iltansa Rauhaniemessä – Samalla käsikirjoittajan haave tulee todeksi

Akkaralli saa ensi-iltansa Rauhaniemen kesäteatterissa sunnuntaina. Se tekee totta Heikki Luoman vuosikymmenten takaisesta haaveesta.
Akkarallissa tupa on täynnä naisia! Cunilla (Kirsi Oksanen) ja äiti Bertta (Liisa Lepola) estelevät Veijon (Ari Lauronen) viinanjuontia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Akkarallissa tupa on täynnä naisia! Cunilla (Kirsi Oksanen) ja äiti Bertta (Liisa Lepola) estelevät Veijon (Ari Lauronen) viinanjuontia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ohjaaja Kirsi Lindholm on onnellinen siitä, että Rauhaniemen lavalla nähdään tänä kesänä Heikki Luoman käsikirjoittama maalaiskomedia Akkaralli.

– Heti näytelmätekstin läpi luettuani minulla oli selvä visio. Tuli sellainen olo, että tää täytyy tehdä. Treenit ovat olleet täyttä naurua. Tekijöillä on ollut todella hauskaa.

Luoma kertoo hauskuuden aiheuttaneen aiemminkin hankaluuksia näytelmän harjoittelussa.

– Kun alun perin kirjoitin tämän teatteriin Kyyjärvelle, näyttelijät kertoivat, ettei harjoittelusta meinannut tulla mitään, kun koko ajan nauratti niin paljon.

Näytelmä sai ensiesityksensä vuonna 1996. Sen jälkeen näytelmää on esitetty lukuisissa kesäteattereissa ympäri Suomen.

Hyvin aikaa kestävän käsikirjoituksen salaisuudeksi Luoma arvelee näytelmän aiheita.

– Vanhanpojan saamattomuus, naisen puute ja äidin ylivalta ovat ajattomia aiheita. Näytelmässä on myös erilaisia herkullisia rooleja, Luoma kertoo.

Kesäteatterin tekeminen ei Luoman mukaan käsikirjoituksen osalta eroa esimerkiksi sisäteatterin tekemisestä.

– Komediassa on samat kriteerit, tehtiin kesäteatteria tai sisäteatteria. Ei kesäteatterissakaan voi tehdä löysin rantein.

Lindholm sanoo, ettei ohjaustyökään eroa merkittävällä tavalla sisäteatterista.

– Sisäteatteriin ohjatessani tykkään käyttää paljon tekniikkaa. Kesäteatterissa ääntä voi käyttää, mutta valoja ei. Akkaralli soveltuu erinomaisesti kesäteatteriin, ilman mitään kikkailuja, Lindholm sanoo.

Luoma on kirjoittanut näytelmiä 1980-luvun lopulta asti.

– En voi enää sanoa jännittäväni ensi-iltoja. Tiedän, mikä toimii ja mikä ei.

Luoma on käsikirjoittanut myös lukuisia suosittuja tv-sarjoja, kuten maalaiskomediat Vain muutaman huijarin tähden ja Mooseksen perintö. Sarjat ovat keränneet miljoonayleisön.

– Tunnistettavat tyypit varmaan vetoavat suomalaisiin. Jos ihmisen luonteen pystyy kirjoittamaan, voi olla varma että se toimii, Luoma sanoo.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Kyyjärvelle. Nyt sitä on paikallistettu tammelalaiseksi niin murteen kuin paikkojenkin osalta.

– Kyyjärvellä huomasin, että tutut paikat naurattivat yleisöä. Siellä ei ollut aiemmin nähty oman kylän paikkoja näyttämöllä. Paikallisuus tuo näytelmän lähemmäs katsojaa, Luoma sanoo.

Murteen paikallistaminen onnistui Lindholmin ohjaustyöllä.

– Kannustan näyttelijöitä irrottautumaan mahdollisimman nopeasti plarista eli käsikirjoituksesta. Siten vuorosanat saa enemmän omaan suuhun sopivaksi.

Luoman ensikosketus Rauhaniemen kesäteatteriin oli kolmisenkymmentä vuotta sitten.

– Kävin katsomassa täällä näytelmän ja ajattelin, että saisinpa oman näytelmäni joskus tänne. En antanut periksi, ja nyt näytelmäni on täällä, Luoma hymyilee.

Rauhaniemessä vaikutuksen teki muun muassa luonnonkatsomo. Myös Lindholm kehuu kesäteatterin miljöötä.

– Ei parempaa kesäteatteria voisi olla.

Akkaralli saa ensi-iltansa Rauhaniemen kesäteatterissa sunnuntaina 23. kesäkuuta kello 15. FL

Kaupallinen yhteistyö

Uusimmat