Lounais-Häme

Supercell vei jännityksen veropäivästä - peliyhtiön velhot jälleen verolistojen piikkipaikalla

Helsinki
01.11.2018, 09:37

Talous

Suomi surffaa keskellä nousukautta, mutta veropäivässä on toistaiseksi ollut tuttu poljento. Viime vuosien supermenestyjä Supercell dominoi jälleen verotilastoja.
Eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin Ilkka Paananen, joka tienasi verotettavaa tuloa 65,2 miljoonaa euroa. Kakkosena oli saman yrityksen Mikko Kodisoja 57,5 miljoonalla eurolla. Supercelliläisten suuria verotettavia ansiotuloja selittävät nimittäin myös optiot ja osingot, ei pelkkä palkkatulo.
Supercell ja supercelliläiset ovat viime vuosina täyttäneet ahkerasti verokarhun kirstua. Esimerkiksi Ilkka Paanaselta kerättiin viime vuonna veroja ja maksuja yhteensä 28,1 miljoonaa euroa.
Supercell on viime vuosina maksanut myös vinon pinon yhteisöveroja. Viime vuonna Supercell maksoi yhteisöveroja 125 miljoonalla.
Pankkikonserni Nordea kertoo maksaneensa yhteisöveroa viime vuonna Suomessa yhteensä yli 175 miljoonaa euroa. Yhteisöveron maksajien kärkeen kuuluu yleensä myös toinen iso pankkikonserni OP, jonka maksamat verot jakaantuvat Nordean tapaan useiden yhtiöiden kesken.
Viime vuoden yhteisöveron maksajien kärkijoukkoon ovat nousseet myös Neste noin 143 miljoonalla eurolla ja Bayer 134 miljoonalla.
Julkaistut yhteisöverotiedot eivät kuitenkaan kata kaikkia yhtiöitä. Verohallinnon mukaan lista täydentyy huomenna, kun siihen lisätään yhtiöt, joiden verotus valmistui eilen.

Yllätysnimi supecelliläisten jälkeen

Tuoreimmat, viime vuotta koskevat verotiedot julkistettiin aamulla. Tiedot antavat kohtuullisen hyvän kuvan palkkatöissä olevan ihmisen tuloista, mutta pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Tämä selittää osaltaan, miksi kaikkia varakkaiksi tiedettyjä ei näy verolistojen kärjessä.
Supercelliläisten johdolla tulokärjessä on tänä vuonna paljon 1970-luvulla ja myös 1980-luvulla syntyneitä ihmisiä. Supercellin kärkisijat verotettavien ansio- ja pääomatulojen listalla eivät yllätä ketään, mutta jo kolmossijalta löytyy yllätysnimi: Alexander Daniel Hanhikoski.
Hanhikoski on rahansiirtopalveluyritys Pikasiirron perustaja ja toimitusjohtaja. Hän on syntynyt vuonna 1986.
Pikasiirron tarjoama palvelu mahdollistaa rahan siirtämisen eri pankkien välillä ilman viivettä. Yritys on perustettu vuonna 2014, ja sen kotipaikka on Jyväskylä.
Pikasiirron verkkosivuilla Hanhikoskea kutsutaan kokeneeksi yrittäjäksi, ”joka myöntää olevansa nörtti”. Hän on opiskellut Päivölän matematiikkalukiossa, Aalto-yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa.
Hanhikoski ei ole vastannut STT:n haastattelupyyntöön. Vuonna 2015 Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa mies kertoo, että Pikasiirron alkuvaiheessa hän hoiti siirrot käsin.
– Kolme ensimmäistä kuukautta sain puhelimeeni hälytyksen, kun piti tehdä siirto. Lopulta en pystynyt enää nukkumaan, Hanhikoski sanoo haastattelussa.
Kiinnostava yksityiskohta päivän verotiedoissa on, että Ruotsiin muuttanutta Björn Wahlroosia ei verolistojen kärkipäästä enää löydy. Nyt julkaistuista verotiedoista löytyi Wahlroosilta verotettavia ansiotuloja 261 000 euroa.
Ylimmästä tulokärjestä naisia ei nyt löytynyt. Naisista eniten ansio- ja pääomatuloja yhteensä sai viime vuonna Ulla Sjöström, 9,1 miljoonaa euroa.


Korjattu klo 8.32: Verotetun ansio- ja pääomatulon listan kolmantena oli Alexander Hanhikoski 24,6 miljoonalla eurolla. Aiemmin uutisessa kerrottiin virheellisesti, että kolmonen olisi Supercellin Janne Snellman.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/pikasiirto-hakee-miljoonarahoitusta/7dba92a5-e421-304c-a476-59215507dfba

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti