Lounais-Häme

Susijahti jatkuu Rengossa heti kun jälkiä ilmaantuu

Rengon metsästäjillä on Riistakeskuksen poikkeusluvat kaataa kaksi sutta, joista toinen saatiin kaadettua lauantaina päivällä.

Susi kaadettiin lupa-alueella Rengon ja Hattulan rajalla, kertoo Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pekka Ojala.

Metsästäjät lähtevät Ojalan mukaan jahtaamaan susia, jotka liikkuvat pihapiirissä. Rengon susilauma on vieraillut toistuvasti ihmisasutuksen lähistöllä.

Lauantaina kaadettu susi ehti käydä useamman talon pihassa, ja metsästäjät seurasivat sen lumeen jättämiä jälkiä.

Riistakeskuksen asettamien lupaehtojen mukaan kaataa saa alle 2-vuotiaita ja ongelmia aiheuttavia susia, mutta ei alfaparia.

Rengossa kaadettu susi oli nuori uros. Se on nyt toimitettu tutkittavaksi Luonnonvarakeskukselle Taivalkoskelle.

Poikkeuslupa toisen suden kaatamiseen on voimassa perjantaihin 27. tammikuuta asti. Ojala ei osaa sanoa, koska toista sutta lähdetään jahtaamaan.

-Silloin jatketaan, kun havaintoja tulee. Se voi olla huomenna tai viikon päästä.

Jahtipartiot ovat Ojalan mukaan lähtövalmiudessa heti, kun pihoissa törmätään sudenjälkiin.

Toissaviikonloppuna poikkeusluvalla aloitettua jahtia häirittiin sekä lauantaina 7. tammikuuta että sunnuntaina 8. tammikuuta.

Metsästysalueella käyneet poliisit saivat tilanteen rauhoittumaan, eikä tapahtumista ole toistaiseksi käynnissä esitutkintaa.

Tällä kertaa jahtia ei häiritty.

-Ilmeisesti viime viikonlopun poliisin läsnäolo tehosi. Nyt jahtialueella tai sen läheisyydessä ei ollut merkkejä ulkopuolisista, Ojala kertoo.

Metsästäjien mielestä susijahtien ympärillä pyörivä julkisuus on turhaa hössötystä.

-Suhtaudumme asiaan äärimmäisen kiihkottomasti. Meille on sama, jahdataanko sutta, jänistä vai hirveä. Hoidamme oman osuutemme lupien puitteissa, ja poistamme muutaman häiriökäyttäytyjän pihoista.

Riistakeskus teki päätöksen Etelä-Hämeen kahdesta poikkeusluvasta kahden suden kaatamiseen loppiaisviikolla. Hakemus koski kolmea sutta.

Poikkeuslupien perusteena on eläinten jatkuva liikkuminen asutuksen läheisyydessä. Rengossa liikkuva vähintään kahdeksan suden lauma ei ole tiettävästi aiheuttanut vahinkoa ihmisille tai eläimille.

Etelä-Hämeen pyyntilupa on rajattu Hämeenlinnassa Renkoon ja Kalvolaan sekä Lopen, Janakkalan ja Hattulan alueille.

Renkoon on perustettu reilu kuukausi sitten myös susireviiriyhteistyöryhmä. Se järjestää torstaina 26. tammikuuta info- ja keskustelutilaisuuden paikkakunnan susitilanteesta Rengon koulun liikuntasalissa kello 18 alkaen.

Ryhmässä on edustajia paikallisista yhdistyksistä sekä Hämeenlinnan kaupungilta, Hattulan kunnasta ja poliisista. FL

Ensimmäinen poikkeuslupa
Poikkeuslupaa kolmen suden kaatoon hakivat tammikuun alussa metsästysseurat Rengon, Hämeenlinnan ja Hattulan alueilta. Riistakeskus myönsi poikkeusluvat kahden suden kaatoon.Kyse ei ole niin sanotusta kannanhoidollisesta kaatoluvasta. Poikkeusedellytyksenä on metsästyslain kohta, jossa perusteita ovat muun muassa yleinen turvallisuus sekä taloudelliset ja sosiaaliset syyt.Etelä-Hämeeseen ei ole koskaan aikaisemmin myönnetty poikkeuslupia susien kaatamiseen. Viime vuonna lupaa haettiin ensimmäisen kerran, mutta silloin se evättiin. Kanta-Hämeessä on kaadettu susi viimeksi 1970-luvun alussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti