Lounais-Häme

Susikas on Hämeen Vuoden Kylä 2016

 

Hämeen Kylät ry on valinnut Hämeen Vuoden Kyläksi 2016 Susikkaan Tammelasta. Susikas edustaa Hämettä valtakunnallisessa Vuoden Kylä –kisassa.

-Jostain syystä näitä Vuoden kylä -nimityksiä osuu tiheästi tänne Lounais-Hämeeseen, vaikka aktiivisia kyliä on muuallakin. Valinta tehdään huolellisesti ja pisteytettynä, joten ansiosta arvonimet tulevat, totesivat Hämeen Kylät ry:n puheenjohtaja Anne Malin ja Hämeen maakuntajohtaja Timo Reina.

Susikas valittiin, koska kyläyhteisön toiminta on valitsijoiden mielestä ajan hermoilla olevaa, uudistuvaa ja yhteistyötä rakentavaa ja samalla se perustuu kyläläisten tarpeisiin ja voimavaroihin. Kylän tunnelma hehkuu hyväntahtoisuutta ja rentoa otetta elämään.

Susikkaan Kyläyhteisö ry:n puheenjohtaja Päivi Kangasniemi sanoo, että teot ja tunnelma ovat kylälle asettuneista ihmisistä kiinni. Kiitoksen Kangasniemi antaa erityisesti Heinämäen Maunolle, Susikkaan Sohloille ja kulloinkin toimivalle kylätoimikunta.

-Heinämäen Manu ajoi aikanaan kylätalon rakentamisen ponnekkaasti läpi ja lainasi jopa omasta pussistaan rahaakin projektiin, Kangasniemi tietää.

Susikaslaiset ovat onnistuneet innostamaan kesäasukkaat mukaan toimintaansa.

-He osallistuvat esimerkiksi talkoisiin ja tapahtumiin. Eloa kylään tuovat myös kontaktit muihin kyliin ja vierailut toisten kylien tilaisuuksissa. Kun omat ideat eivät riitä, haetaan uusia ideoita, virikkeitä ja ihmisiä lähiympäristöstä. Siinä ei rajoja tunneta, Kangasniemi lisää,

Pienestä koostaan huolimatta 70 talouden kyläyhteisö toimii valitsijoiden mukaan pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti.

-Hyvin hoidetussa kylämaisemassa silmä lepää. Lämminhenkinen kylätalo kutsuu kävijöitä, harrastajia, kutojia, tanssijoita ihan keskellä kylän idyllistä raittia ympäri vuoden, myös kylän ulkopuolelta. Kylällä tavataan myös itse rakennetulla laavulla ja monissa tapahtumissa, valinnan perusteluissa todetaan.

Kylätalo on osoitus yhteistyöstä ja päättäväisyydestä. Oma talo rakennettiin innokkaiden talkoolaisten toimesta 25 vuotta sitten. Nyt sitä laajennetaan ja peruskorjataan talkoilla.

-Leader-rahoitusta saava remontti tuo mahdollisuuksia monipuolistaa toimintaa, kun keittiö- ja tanssitilat saadaan ajan tasalle. Susikkaan kyläyhteisö on uskaltautunut myös työnantajan rooliin, kun kyläavustaja pitää huolta kylätalosta ja auttaa myös asukkaita pienissä arjen askareissa.

Kehuja saavat myös kylän tiedotustaito ja rakentava yhteistyö Tammelan Kylät ry:ssä.

Susikkaan Kyläyhteisö ry järjestää peräti kymmenet tanssit kylän oman luomuorkesterin Susikkaan Sohlojen tahdittamina jo yli 30 vuoden ajan.

-Sohlot on olennainen osa kylää ja tuo Susikkaan nimeä tunnetuksi seutukunnalla. Ryhmä toimii aktiivisesti kylän hyväksi, kun tanssisoitoillaan mahdollistaa kylätalon ja -toiminnan ylläpitämistä, Anne Malin kiitteli.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic