Lounais-Häme

Susikas soikoon -pelimannitapahtuma soi Kaustisten malliin

Susikas soikoon -pelimannitapahtuma aukoo uusia uria Tammelassa.
Pelimannitapahtuman talkooväki palaverissa Päivi Kangasniemen (keskellä mustassa paidassa) johdolla. Taustalla kylätalon esiintymislavan takaseinän uusi maalaus. Kuva: Lassi Puhtimäki

Susikas soikoon -pelimannitapahtuma alkaa puoliltapäivin lauantaina 23. heinäkuuta. Pihasoitot ja tori jatkuvat viiteen iltapäivällä. Vetonaulana on Kaustisen Purppuripelimannien konsertti, joka soi Susikkaan kylätalossa kello kahdesta alkaen.

Kaustisen Purppurapelimannit soittaa perinteistä kaustislaista kansanmusiikkia. Kaustisen Purppuripelimannien ohjelmistoon kuuluvat kaustislaiset pelimannisävelmät sekä Konsta Jylhän ja Viljami Niittykosken tunnetut kappaleet. Uudempaa ohjelmistoa edustavat Purppuripelimannien viulistin Asko Hanhikosken sävellykset.

Ohjelmaa lapsiyleisöllekin

Pelimannitapahtumassa musisoivat myös tammelalainen kansanmusiikkiyhtye Rokasahurit ja loimaalainen Ämmät äänessä sekä Susikkaan omat pelimannit. Rokasahureissa esiintyvät Sanna ja Kalle Mansikkaniemi ja Olli Kari. Ämmät äänessä -yhtyeeseen modernia kansanmusiikkia tekevät Elsa Hietala, Laura Kilpiö ja Iina Wahlström.

Mukana on Kaustisten kansanmusiikkijuhlien malliin myös niin sanottuja puskasoittajia.

Haitari soi myös lapsiyleisölle, jolle on lisäksi tarjolla kasvomaalausta, hattaroita ja poppareita. Keppihevosharrastajien kannattaa ottaa ratsunsa mukaan keppari-meetingiin. Alueella on myös leikkipuisto sekä tori, jossa on muutamia myyntipaikkoja.

Susikkaalle saapuvat Kaustisen Purppuripelimannit musisoimassa Tuuren sottiisissa Pielavedellä 2021. Kuva: Elisa Nuutinen

Kansanmusiikille näyttää olevan kysyntää

Idea Susikkaan pelimannitapahtumasta syntyi jo 1990-luvulla Susikkaan Sohlojen vieraillessa Kaustisilla.

– Meillä virisi kaikkien kesken vain yhtäkkiä ajatus, että olisipas kiva saada pienois-Kaustinen tänne Susikkaalle, muistelee Päivi Kangasniemi.

Ajatus jäi muhimaan ja haave saattoi toteutua LounaPlussan kautta Leader-hankerahoituksen kautta. Päätös rahoituksesta varmistui jo pari vuotta sitten, mutta toteutus venyi koronaepidemian vuoksi tähän kesään.

Sohlot olivat käyneet tutuiksi myös Purppuripelimannien Asko Hanhikosken kanssa, joten uskalsivat tältä kysyä pelimannien vierailua.

– Odotamme kyllä väkeä tähän tapahtumaan, koska se on hiukan erilainen ja kansanmusiikki on pääosassa, sanoo tapahtuman pääorganisaattori ja Susikkaan kyläyhteisön puheenjohtaja Päivi Kangasniemi.

Hiljan järjestetty Saaren kansanpuiston kansanmusiikkitapahtuma osoitti, että kansanmusiikille on näillä seudullakin kysyntää

Kylätalon maalaus esitellään yleisölle

Pihasoittoa voi seurata sateelta suojassa isosta telttakatoksesta. Soittajat esiintyvät Tammelan kunnan esiintymislavalta. Tapahtumaan on huokea yleislippu.

Purppurapelimannien konsertti on ainoastaan Susikkaan kylätalossa, kun muu toiminta on kylätalon naapurustossa piha-alueella. Konserttiin on oma 20 euron pääsylippu, joka sisältää aluelipun ja kahvit kylätalossa konsertin jälkeen. Konsertti on siis oma tapahtuma pelimannitapahtuman sisällä.

Kylätalon esiintymislavan takaseinää koristaa nyt Venla Vikstenin maalaama maalaismaisema, joka esittäytyy konsertissa ensi kertaa yleisölle.

Pelimannitanssien vuoro on iltakahdeksalta. Tansseihin on 12 euron pääsymaksu

Jos pelimannitapahtuma kiinnostaa yleisöä, se voi saada myös jatkoa.

– Toivotaan, toivotaan, Päivi Kangasniemi tuumii.

Uusimmat

Fingerpori

comic