Lounais-Häme

Susilauman liikkuminen ympäristössä pelottaa myös Somerolla – Paikalliset poliitikot ehdottavat koululaisten "susikuljetuksia" kuntiin

Susi (Canis lupus) keväthangella Kuhmon rajavyöhykkeellä 8. toukokuuta 2020. Pedot on kuvattu piilokojusta haaskaruokintapaikalta. Kuva: Jussi Nukari
Susikanta on vahvistunut Suomessa, todetaan puoluekokousaloitteessa. Kuvituskuva: Jussi Nukari Lehtikuva/Jussi Nukari

Somerolla moni on seurannut huolestuneena paikallista susitilannetta ja niin sanotun Somerniemen susilauman edesottamuksia. Laajalla alueella liikkuva lauma päätettiin hiljattain pyydystää ja lopettaa.

Suomen riistakeskus kertoi viime viikolla neljästä poikkeuslupapäätöksestä, joiden perusteella Suomessa voidaan metsästää yhteensä 18 sutta kannanhoidollisessa metsästyksessä. Metsästys kohdistetaan yhteen susipariin ja kolmeen laumaan, joista Somerniemen lauma elää Someron, Nummi-Pusulan ja Tammelan alueella.

Kannanhoidollinen metsästys alkaa 1. helmikuuta ja poikkeusluvat ovat voimassa 15 vuorokautta.

Paikallinen susitilanne on aiheuttanut siinä määrin huolta, että Someron keskusta aikoo tehdä Keskustan puoluekokoukselle aloitteen niin sanottujen susikuljetusten järjestämisestä. Susikuljetuksia voitaisiin paikallisjärjestön mukaan järjestää alueilla, joilla sudet liikkuvat.

– Susien määrä Suomessa on kasvava. Perhelaumoja on ennätysmäärä ja kaikkiaan susia on noin 300. Vahvimmillaan susikanta on Varsinais-Suomessa, Etelä-Satakunnassa ja Pohjanmaalla.

Aloitteen mukaan susien esiintymisalueilla vanhemmat pelkäävät lastensa turvallisuuden puolesta.

– He eivät halua lasten kulkevan kouluun tai koulukuljetukseen itsenäisesti alueilla, joilla liikkuu susia, vaan vaativat kunnilta niin sanottuja susikuljetuksia. Tästä aiheutuu kunnille ennakoimattomia kustannuksia.

Aloitteessa vaaditaankin, että alueilla, joilla sudet liikkuvat tulee lasten turvallinen koulumatka taata susikuljetuksin.

– Valtion tulee korvata näiden kuljetusten kustannukset kunnille täysimääräisesti, koska kunnilla ei ole minkäänlaista vaikuttamismahdollisuutta susien esiintymiseen eikä niistä aiheutuviin kustannuksiin, aloitteessa sanotaan.

Keskustan puoluekokous järjestetään 10.–12. kesäkuuta Lappeenrannassa.

Fingerpori

comic