Lounais-Häme

Suuhygienisti varoittaa: Kielilävistyksessä on vakava terveysriski

Suualueen lävistys on terveysriski, joka voi pahimmillaan aiheuttaa verenmyrkytyksen. Lisäksi se voi kuluttaa hampaan kiillettä ja aiheuttaa ikenien vetäytymistä sekä hampaiden lohkeilua.
Suualueen lävistys voi vaikuttaa yleisterveyden lisäksi myös hampaisiin. Ongelmia voi näkyä jo vuodessa. Arkistokuva: Markku Tanni

Erilaisissa lävistyksissä on aina omat vaaransa. Suurimmat riskit ovat kielilävistyksessä.

– Suu on kostea ja lämmin paikka, joka kuhisee bakteereja. Kun suuhun tehdään haava, parantuminen voi olla hidasta. Jo kielilävistystä laitettaessa suussa voi tuntua kipua ja turvotusta, kertoo suuhygienisti Irene Närvänen Oral Hammaslääkäreiltä.

Hänen mukaansa vaarallisin asia suulävistyksessä on juurikin infektioriski.

– Jos kieli tulehtuu pahasti, voi tulla verenmyrkytys, sillä suusta kaikki on yhteydessä verenkiertoon ja muuhun elimistöön, Närvänen sanoo.

Suualueen lävistys voi vaikuttaa yleisterveyden lisäksi myös hampaisiin. Ongelmia voi näkyä jo vuodessa.

– Jos koru on esimerkiksi huulessa, se koskettaa jatkuvasti hampaita ja ikeniä. Mekaaninen hankaus voi saada aikaan ikenien vetäytymistä ja kiilteen kulumista, Närvänen kertoo.

Närväsen mukaan esimerkiksi ikenien vetäytymistä tai kiilteen kulumista ei aina ymmärretä ottaa vakavasti, sillä niistä ei tule kipua. Ajan mittaan ne voivat silti aiheuttaa esimerkiksi vihlontaa ja altistaa hampaat reikiintymiselle. FL

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat